Входящият поток за регистрация на безработни е много голям. След

...
Входящият поток за регистрация на безработни е много голям. След
Коментари Харесай

Опашки от безработни пред едно от столичните бюра по труда


Входящият поток за регистрация на безработни е доста огромен. След 13 март се усилва фрапантно, като към 31 март са повече от 3 пъти записалите се спрямо първата десетдневка на март месец. Това сподели пред БГНЕС Лилия Тошева, шеф на Бюро по труда „ Възраждане “.

То обслужва 7 столични региона и дейното население в тях, т.е. хората, работещите са почти 185 000 души.

Спрямо февруари броят на записаните безработни е към 700 души повече. „ Тоест февруари сме имали 3 500, сега са почти 4 270 – до 31 март. Входящият поток е доста огромен, след 13 март се усилва фрапантно като към 31 март са повече от 3 пъти записалите се спрямо първата десетдневка на март месец “, сподели тя. Обикновено средномесечно, по думите й, тук се записват като безработни към 600 души, сега за март месец са 1200.

Вчера макар студеното време, в Бюрото са пристигнали към 120 индивида. „ В съпоставяне с 1 март, когато са се записали за този ден 42 души. А за предходната година – 1 април 2019 година – са регистрирани към 40-50 индивида “, сподели тя и уточни, че опашките са огромни.

Лилия Тошева акцентира, че данните са за регистрирани в Бюрото не са единствено за физически пристигнали в него, само че и онлайн.

„ Във връзка с въведеното изключително състояние хората могат да се записват и по електронен път. Единият метод е посредством система за несъмнено електронно връчване, която е на уеб страницата на Държавна организация за електронно ръководство – там хората могат да влязат с ПИК номер от Национален осигурителен институт или с електронен автограф, а в случай че нямат такива, то могат на електронната поща на бюрото, което дава отговор за обитаемото място в което имат непрекъснат или сегашен адрес. И в трите случая би трябвало да изтеглят заявление за регистрация на търсещо работа лице от уеб страницата на Агенция по заетостта и да го подадат по един от посочените способи “, сподели шеф на Бюро по труда „ Възраждане “.

Опашките тук са още от 7.30 сутринта, сподели тя, а всеобщо почнали от към 15 март. „ Първите бяха хората, освободени от МОЛ-овете. Фирмите, които работят в МОЛ-овете още от 15, 16 март бяха тук на линия “, уточни дамата.

Маргарита е измежду тези, които през днешния ден пристигнаха да се записват, защото предприятието банкрутирало. То е било печатница, а тя е работила там повече от 12 години. „ Съкратиха всички мои сътрудници. Работата в един миг се отряза като с нож, и няма поръчки, няма нищо, и край “, уточни дамата, която в този момент е на 54 години. 

Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР