Вейповете може да са по-щадящи за здравето от обикновените цигари,

...
Вейповете може да са по-щадящи за здравето от обикновените цигари,
Коментари Харесай

Е-цигарите - нова пандемия от е-отпадъци


Вейповете може да са по-щадящи за здравето от елементарните цигари, само че основават ново злополучие за околната среда (снимка: CC0 Public Domain)

Използването на електронни цигари освен замърсява околния въздух, само че и основава нов поток от електронни боклуци. Това е проблем, който нараства фрапантно в последните години.

Австралийските органи за ръководство на отпадъците към този момент стартират да се борят интензивно с казуса, защото планините от иззети вейпове в учебните заведения не престават да порастват. Изследователите на по този начин наречената кръгова стопанска система пък демонстрират мощен интерес към това по какъв начин въпросните артикули могат да бъдат оползотворени и рециклирани безвредно и сполучливо, вместо да бъдат изхвърляни.
още по темата
След години на битка с цигарените фасове в този момент на доста места по света се оказва, че фасовете към този момент не са номер едно в листата на най-често изхвърляните предмети. Но на тяхното място идват други боклуци от пушенето – „ вейп “ машинките.

Скоростта на напредък на вейпинга допуска, че следва още по-предизвикателна борба. Clean Up Australia споделя, че електронните цигари „ наподобява са даже по-вредни за околната среда от фасовете “. Причината – те „ съставляват тройна опасност за околната среда: пластмасови боклуци, електронни боклуци и рискови боклуци “.

Какво е вейпинг?

Устройството за „ вейпинг “ е електронна джаджа, която освобождава аерозол, който потребителите вдишват, сходно на цигарен пушек. Парата може да съдържа никотин (не винаги), ароматизатори и други субстанции.

От изобретяването им през 2003 година вейповете и електронните цигари се продават като по-здравословни други възможности на тютюневите цигари и като допустима стъпка към отричане от тютюнопушенето.

Вейпингът обаче има своите опасности за здравето – и последствия за околната среда.

Ръстове

Очаква се броят на хората, употребяващи цигари по света, да доближи рекордните 55 милиона в скоро време, съгласно Euromonitor International. Що се касае до вейпинга, това е пазар, който ще доближи стойност 38,5 милиарда щатски $ до 2026 година

Различни сттистики от всички краища на света, от Австралия до Обединеното кралство, сочат, че все по-малко хора пушат тютюн, само че през това време използването на електронни цигари нараства. Всичко това се случва на фона на напъните на здравните управляващи и професионални организации да разубедят хората.

Сега към здравните управляващи се причисляват експертите по околна среда, които показват, че електронните джаджи за пушене генерират бързо растяща планина от е-отпадък в околната среда.

Боклук или богатство

Обичайно така наречен вейпове за еднократна приложимост съдържат литий – метал, който се радва на огромно търсене. Приблизително 1200 акумулатори за електрически транспортни средства могат да бъдат направени от лития в изхвърлените електронни цигари за една година.

Докато някои се застъпват за възбраната на дребните джаджи, други приканват за по-доброто им преработване – това значи завършек на вейповете за еднократна приложимост в интерес на продуктите за многократна приложимост. Това е по този начин, тъй като преработването на сходен комплициран артикул прави устройствата за многократна приложимост по-подходящи от устройствата за еднократна приложимост.

Скот Бътлър, изпълнителен шеф на английската компания за преработване на лектрически артикули Material Focus, споделя, че когато вейповете отиват на сметището, те всъщност изхвърлят пластмаси, токсини, никотинови соли, тежки метали, олово, живак и запалими литиево-йонни акумулатори в околната среда. „ Предизвикателството е, че хората в действителност не мислят за това от какво е изработен вейпът “, споделя той.

Ускоряване на схемите за преработване

В множеството елементи на света вейповете се класифицират като боклуци от електрическо и електронно съоръжение (ЕЕО). Потребителите могат да изхвърлят тези устройства там, където са го закупили, в аптека, в локалния публичен център за преработване. Там, където опциите за преработване не са толкоз добре развити, вейповете най-вероятно ще отидат в общия резервоар за боклуци.

На някои места по света локалните рециклиращи организации независимо подхващат стъпки, с цел да оказват помощ за преработването на отпадъчните вейпове. Най-често главната цел е повторното потребление на батерията, само че от време на време се рециклират и други съставни елементи.

Повишаване на осведомеността

При липса на уместно ръководство, електронните цигари за еднократна приложимост са по-опасни от пластмасите за еднократна приложимост заради химикалите, които съдържат.

Много консуматори на вейпове не знаят, че вейповете за еднократна приложимост могат или би трябвало да бъдат рециклирани. В доста случаи на пушачите се дава съществена информация по отношение на изхвърлянето на вейпинг и персоналната сигурност по отношение на рисковите материали, съдържащи се в устройствата.

Властите и организациите за ЕЕО би трябвало да ускорят активността си по осведомление на потребителите за това къде и по какъв начин да се отърват от своите вейпове. Самите производители могат да свършат голяма работа, освен като заложат на джаджите за многократна приложимост, само че и като осведомят купувачите по какъв начин да подходят с устройството, което получават. В идеалния случай ще бъде даден приоритет на повторното потребление на вейпове и електронни цигари пред преработването им.

Така или другояче вейп отпадъците би трябвало да се смятат за скъп запас поради лития, който съдържат. Потребителите, политиците и промишлеността би трябвало да работят дружно, с цел да основат устойчиви канали за изхвърляне на вейповете и електронни цигари, приканват експертите по кръгова стопанска система.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР