Европейските лидери предупредиха Грузия, че напредъкът ѝ към присъединяване де

...
Европейските лидери предупредиха Грузия, че напредъкът ѝ към присъединяване де
Коментари Харесай

ЕС качи на трупчета Грузия за присъединяването ѝ към Съюза

Европейските водачи предизвестиха Грузия, че напредъкът ѝ към присъединение де факто е спряна поради новоприетия в страната закон за неправителствените организации, получаващи финансиране от чужбина, предадоха ДПА и Франс прес, като цитират заключителното изказване на срещата.

Съгласно новоприетите правила, самостоятелните медии и други организации на гражданското общество би трябвало да се записват като " задгранични сътрудници " и да дават информация на страната, в случай че получават повече от 20% от финансирането си от чужбина.

Законът за неправителствените организации " съставлява стъпка обратно " по отношение на условията за присъединението на Грузия към блока, обявиха водачите на Европейски Съюз.

В изказването се приканват грузинските управляващи да се откажат " настоящия курс на деяние, който заплашва пътя на Грузия към Европейски Съюз и де факто води до прекъсване на процеса на присъединение ", осведоми Българска телеграфна агенция.

Грузия е формален претендент за участие в Европейски Съюз от декември 2023 година

Масовите митинги в Грузия и намесата на Европейски Съюз и Съединени американски щати, които се опълчват на закона, не трансформираха позицията на държавното управление в Тбилиси. Противниците на закона, който влезе в действие при започване на този месец, считат, че той ще бъде употребен за заглушаване на сериозните към държавното управление организации, сходно на случилото се в Русия.

Управляващата партия " Грузинска фантазия " обоснова закона като способствуващ за по-голяма бистрота и подсилване на грузинския суверенитет.

Досега Европейски Съюз обсъждаше редица ограничения в отговор на събитията в Грузия, в това число заледяване на срещите на високо ниво и ориентиране на финансирането от Европейски Съюз непосредствено към Неправителствени организации в страната.

Съществуват и опасения по отношение на поддръжката на грузинската общност, която остава твърдо про-европейска. " Основният фокус е да се изпрати мощно обръщение към грузинското държавно управление и да се окаже поддръжка на грузинския народ ", съобщи нощес посланик от Европейски Съюз, представен от ДПА.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР