В Европейския парламент започват работа по актуализиране на правилата за внос

...
В
Европейския парламент започват работа по актуализиране на правилата за внос
Коментари Харесай

Избраха Емил Радев за докладчик относно нови европравила за внос и износ на огнестрелни оръжия за граждански цели 


В Европейския парламент стартират работа по актуализиране на разпоредбите за импорт и износ на огнестрелни оръжия за цивилен цели. Комисията по граждански свободи, правораздаване и вътрешни работи избра за докладчик по досието българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев. Преразглеждането на ограниченията в Европейски Съюз цели, от една страна, да се предотвратят незаконният трафик и преправянето на сигнални оръжия в бойни, а от друга, да се опростят процедурите, свързани с оръжия за лов, спортна пукотевица и изложби.

Законодателната инициатива на Европейската комисия е от края на предходната година, когато беше предложен нов Регламент по отношение на ограниченията за импорт, експорт и пренос на огнестрелни оръжия, техните съществени съставни елементи и муниции, за осъществяване на член 10 от Протокола на Организацията на обединените народи против противозаконното производство и трафика с огнестрелни оръжия, техните елементи и съставни елементи и муниции, допълващ Конвенцията на Организация на обединените нации против транснационалната проведена престъпност („ Протокол на Организация на обединените нации за огнестрелните оръжия “). Комисията по цивилен свободи, правосъдие и вътрешни работи в Екологичен потенциал има изключителни пълномощия по част от текстовете, а по останалите ще работи взаимно с Комисията по международна търговия.

„ Данните за ЕС сочат, че близо 35 милиона противозаконни огнестрелни оръжия са владеене на цивилни лица, а към 630 000 са вписани в Шенгенската осведомителна система като откраднати или изгубени. Тази тревожна статистика изостря нуждата от преразглеждане на правилата. Въпрос на сигурност е да търсим решение на казуса с трафика на огнестрелни оръжия и тяхното следене посредством координирани инспекции и оценки на риска, без това, несъмнено, да усилва в допълнение административната тежест за производителите, оръжейниците и законните притежатели ”, изясни Емил Радев. По думите му обновените правила би трябвало да обезпечат по-ясни и общи процедури в Европейски Съюз.

Законодателното предложение планува опростени процедури за импорт и експорт за ловци и лица, занимаващи се със спортна стрелба или изложби. С новите правила да вземем за пример ловците, притежаващи европейски паспорт за огнестрелно оръжие, няма да се постанова да показват предварително разрешение за импорт или експорт. Промените целят още производителите, оръжейниците и притежателите на огнестрелни оръжия да се освобождават от такса за получаване на позволение за импорт или експорт. Залага се и основаването на електронна система на Европейски Съюз за лицензиране, посредством която те да подават съответните заявки за разрешение. „ На процедура новата европейска система ще размени разнородните национални системи, работещи най-вече на книжен притежател. Освен това, ще спести време на заявителите и доста ще облекчи процеса, защото ще бъде свързана и с митническото обслужване на едно гише ”, разяснява българският евродепутат.

С актуализирането на разпоредбите ще бъдат въведени и по-строги механически стандарти за предупредителните и сигнални оръжия, тъй че да се предотврати видоизменянето им в смъртоносни огнестрелни оръжия. За да се понижи рискът изнасяните бойни оръжия да бъдат отклонявани към черния пазар, се планува внедряването на документ за краен консуматор. Документът ще удостоверява, че купувачът на рисково огнестрелно оръжие не възнамерява прехвърлянето му на друго лице. Новите правила би трябвало да затегнат и инспекциите при отвод за издаване на позволения за импорт или експорт. „ Целта е да се откри дали лицето, подало заявление, към този момент не е получило отвод в друга страна членка ”, обясни Емил Радев в качеството си на докладчик по досието.

Източник: barometar.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР