Ветото на Унгария падна и Европейският съюз (ЕС) ще изпрати

...
Ветото на Унгария падна и Европейският съюз (ЕС) ще изпрати
Коментари Харесай

Падна ветото на Унгария: ЕС ще изпрати 50 млрд. евро помощ на Украйна

Ветото на Унгария падна и Европейският съюз (ЕС) ще изпрати помощ от 50 милиарда евро на Украйна в границите на идващите 4 години. Решението беше взето на изключително съвещание на Европейски съвет през днешния ден в Брюксел.

България беше показана от премиера Николай Денков.

Ако има партиен план, би трябвало да бъде партиен план, обособен от президентството, уточни министър председателят

Срещата стартира с договаряния в доста понижен състав и при закрити врата. В залата са били единствено ръководителят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен, ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел, водачите на Германия, Франция и Италия. Вероятно тъкмо те са убедили унгарския министър председател Виктор Орбан да смъкна ветото.

Тя е ориентирана към подкрепяне на макрофинансовата стабилизация на страната

Малко по-късно стартира формалната среща на всички евролидери и минути по-късно стана ясно, че резултатът е налице – 50-те милиарда евро помощ за Украйна бяха подкрепени от всички 27 страни членки на Европейски Съюз.

Благодарност за решението изрази в известие украинският президент Володимир Зеленски.

„ Много е значимо, че решението беше взето от всички 27 водачи “, написа той.

Извънредното съвещание на Европейския съвет в Брюксел се организира и в подтекста на изключителни условия. Над 1200 са тракторите, които блокират града.

Демонстрантите палят автомобилни гуми и затварят пътища

„ Наблюдава съгласувана дезинформация, която разпалва митингите. Земеделието е измежду най-важните браншове за европейската стопанска система, за който се отделя 1/3 от бюджета на Европейски Съюз. Бяха поети задължения в идващите седмици Европейската комисия и Европейският парламент да търсят по-дългосрочни решения “, разяснява след съвещанието българският министър председател Денков.

От няколко дни насам се знаеше, че протестиращите земеделци ще употребяват точно срещата на върха, с цел да бъдат чути. За момента не е известно какъв брой време ще останат в града. 

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР