Ветото на президента върху промените в Изборния кодекс не успя

...
Ветото на президента върху промените в Изборния кодекс не успя
Коментари Харесай

Отхвърлиха ветото върху Изборния кодекс. Машинно гласува ще има, но и бюлетина

Ветото на президента върху измененията в Изборния кодекс не съумя да пробие болшинството в Народното събрание. Измененията бяха доказани от 124 депутати. Ветото пък бе подкрепено от Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи и част от нечленуващите в парламентарна група депутати.

Президентът разгласи в особено послание в края на септември, че връща за наново гласоподаване новите промени в Изборния кодекс. Той счита, че има липса на предвидимост по отношение на машинното гласоподаване.

"През предходната година законодателят постанови условия за напълно машинно гласоподаване за президентски и парламентарни избори. С последните промени се разрешава едновременното въвеждане на машинен и книжен избор и ръчното им преброяване, което обезсмисля машинното гласоподаване ", се споделя в претекстовете на Радев.

Президентът видя проблем и по отношение на работата на "Информационно обслужване ". Според него "законодателят лишава ЦИК от опцията да дефинира реализатор за компютърната обработка на гласувалите и данните от гласуването като напълно вменява тези действия на „ Информационно обслужване “ АД, пренебрегвайки редица разпореждания за конкурсното начало в стопанската активност и попречване на злоупотребата с монополизма и нелоялната конкуренция ".



От ГЕРБ още веднъж обявиха, че няма по какъв начин да се заложи единствено на машинно гласоподаване, тъй като то ще затрудни известна част от гласоподавателите. По думите на изказващите се от ръководещите е добре жителите да имат право на избор, като се остави и хартиената бюлетина.

Опозицията настоя, че въвеждането на напълно машинно гласоподаване е предпочитание на гласоподавателите, измежду които са и тези на митингите.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР