Ветото на държавния глава беше очаквано, каза пред журналисти министърът

...
Ветото на държавния глава беше очаквано, каза пред журналисти министърът
Коментари Харесай

Атанас Славов: Ветото на президента Радев беше очаквано

Ветото на президента беше предстоящо, сподели пред публицисти министърът на правораздаването Атанас Славов.

Той уточни, че е добре депутатите да се срещнат с дебата, който се състоя в края на декември предходната година във Висшия правосъден съвет (ВСС) по този мотив.

" Точно тогава бе обсъждано дали има или няма пленум на Висш съдебен съвет и има два нови съвета ", сподели Славов. 

Той напомни, че още тогава е декларирал, че има два нови органа - Висш правосъден и Висш прокурорски съвет.

По-рано президентът Румен Радев наложи несъгласие върху възобновяване на пълномощията на пленума на Висшия правосъден съвет (ВСС) и на основния прокурор, оповестиха от прессекретариата на президента.

Правосъдният министър Атанас Славов съобщи още, че ще инициира дисциплинарни производства против магистрати, за които се потвърди, че са посещавали клуб „ SS “ - заведението, което бе обвързвано с убития Мартин Божанов.

Славов акцентира, че визитата на подобен вид заведения е и етичен въпрос от страна на магистратите.

Попитан за позиция на някогашния основен прокурор Иван Гешев, който съобщи, че ще съди Славов за клюка, правосъдният министър разяснява, че Гешев има да изяснява още доста неща.

" Има задоволително обществена информация за връзки, които би трябвало да бъдат обяснени от някогашния основен прокурор. Прокуратурата също би трябвало да устави има ли връзки, блъф ли е било или форма на взаимозависимост, сподели Славов. Според него, в случай че някой би трябвало да бъде съден, това са хората, които са част от схемата. Този случай би трябвало да бъде разнищен до дъно ", прикани министърът.

" Не мога да злоупотребявам дали службите са проверявали листата с магистрати, който се появи. Той би трябвало да бъде показан пред отрасловата парламентарна комисия. Трябва да се работи уверено, откакто се откри кой е посещавал клуба ", сподели Славов.

Той бе безапелационен, че не знае кои са посетителите на заведението.

" Следващите няколко месеца ще са решаващи, с цел да не бъде този скандал потулен, а да се стигне до институционално решение ", уточни министърът.

Според него има заведения, в които политици и магистрати не би трябвало да влизат.

" Етичните проблеми са въпрос на интегритет, а той е въпрос на доверие в системата ", сподели Славов. Според него въпросът кой е влизал в едно заведение е също толкоз значим колкото и каква е цялата скица, която е употребена.

Припомняме, че Мартин Божанов беше погубен в София на 31 януари. На 7 януари от прокуратурата влязоха в частен клуб “SS ” в столичния квартал “Гео Милев ”, свързван с Мартин Божанов. По време на обиските са били конфискувани разнообразни материални носители и компютри.

По мотив на информация за давано българско поданство на съветски жители, Славов сподели, че във всеки миг, в който се открият подправени документи за искане, то прокуратурата е била сигнализирана. За предходната година има 80 такива случая.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР