Ветото, което президентът Румен Радев наложи върху последните промени в

...
Ветото, което президентът Румен Радев наложи върху последните промени в
Коментари Харесай

Ветото на президента на Изборния кодекс падна в комисия, но може да мине в залата |

Ветото, което президентът Румен Радев наложи върху последните промени в Изборния кодекс, прокарани от ръководещата коалиция, падна в парламентарната правна комисия. Остана обаче, въпреки и теоретична, опция президентското несъгласие да не бъде отхвърлено. За повторното приемане на поправките в комисията гласоподаваха само депутатите от ГЕРБ и „ Обединени патриоти “, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи ги отхвърлиха, а „ Воля “ се въздържа, заяви “Сега ”. Ако това съответствие се резервира при повторното му приемане в пленарна зала, то може да не мине, защото Бойко Борисов и съдружниците му имат 116 депутати против 124 в другите парламентарни групи и самостоятелни.

Смесената система на гласоподаване с хартия и с машини дава по-големи благоприятни условия, отбрани концепциите на ръководещите по време на съвещанието в комисията Християн Митев от " Обединени патриоти ". Той добави, че президентът е бил определен с хартиени бюлетини и е нямал съображения срещу.

Филип Попов от Българска социалистическа партия сподели, че в претекстовете си президентът приказва за липса на предвидимост. Според него рецензиите на президента са безусловно резонни. Проблемът с големия брой сбъркани изборни протоколи е можело да се реши през машинния избор съгласно левите.

Смиляна Нитова от алените разгласи, че Българска социалистическа партия ще застане зад ветото. Гласуването с хартия и машина обезсмисля машинния избор, тъй като след това бюлетините ще се броят ръчно, сподели тя.

Хамид Хамид от Движение за права и свободи съобщи, че партията ще поддържа ветото на президента.

Шефката на правната комисия Анна Александрова (ГЕРБ) сподели, че доста гласоподаватели желали да гласоподават с хартиени бюлетини.

Румен Радев върна текстовете за паралелното гласоподаване в една секция с хартиени бюлетини и с машини, както и тези, касаещи прехвърлянето на отговорността на ЦИК за наемане или закупуване на машините. Според президента измененията в Изборния кодекс целят отваряне на задоволително благоприятни условия за безпорядък и изборни операции в интерес на ръководещите, с цел да бъде обезпечена тяхната победа
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР