Ветеранът на американската дипломация Хенри Кисинджър направи изненедващо посещение в

...
Ветеранът на американската дипломация Хенри Кисинджър направи изненедващо посещение в
Коментари Харесай

Хенри Кисинджър се появи изненадващо в Пекин

Ветеранът на американската дипломация Хенри Кисинджър направи изненедващо посещаване в Китай.

Съединени американски щати би трябвало да покажат вярна стратегическа преценка във връзка с Китай, съобщи китайският министър на защитата Ли Шанфу на среща с някогашния американски държавен секретар Хенри Кисинджър в Пекин, съобщи Ройтерс.

Китай е зает с построяването на постоянни, предвидими и градивни връзки със Съединени американски щати, по тази причина Пекин се надява на подготвеност за подпомагане от страна на Вашингтон за основаването на здравословен климат във връзките сред армиите на двете страни, уточни Ли, представен от ведомството си.

Тези думи идват на фона на неотдавнашните визити в Китай на високопоставени американски публични представители като държавния секретар Антъни Блинкън и министъра на финансите Джанет Йелън, които целяха да успокоят напрежението сред двете свръхсили, отбелязва Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

Разговорът сред Ли и Кисинджър се състоя и в миг, когато разговорът сред Китай и Съединени американски щати е на практика замразен, а Източна Азия става очевидец на все по-голямо разполагане на военни сили от двете страни в района.

По думите на Ли " някои хора в Съединени американски щати не са откликнали на протегнатата ръка на Пекин, вследствие на което китайско-американските връзки сега се намират на най-ниското си ниво от установяването на двустранни дипломатически връзки ", се споделя в известието на китайското министерство на защитата.

" Винаги сме били ангажирани с построяването на устойчиви, предвидими и градивни връзки със Съединени американски щати, по тази причина се надяваме Съединени американски щати да сътрудничат с Китай за използването на процедура на консенсуса сред държавните глави на двете страни и дружно да работят за основаването на здравословен и постоянен климат в връзките сред армиите на двете страни ", уточни Ли.

Кисинджър от своя страна съобщи следното: " Съединени американски щати и Китай би трябвало да изгладят недоразуменията, да водят спокойно взаимно битие и да заобикалят опълчването. Историята и практиката непрекъснато ни демонстрират, че нито Вашингтон, нито Пекин може да си разреши да третира другата страна като съперник ".

Кисинджър, който в края на май навърши 100 години, беше държавен секретар на Съединени американски щати и консултант по въпросите на националната сигурност при ръководството на президентите Ричард Никсън и Джералд Форд. Той изиграва основна дипломатическа роля за нормализацията на връзките сред Вашингтон и Пекин през 70-те години.

Държавният департамент на Съединени американски щати отхвърли да разяснява визитата на Кисинджър. Оттам обявиха, че не могат да вземат отношение по визити на „ частни лица, които не са част от американското държавно управление “.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР