Вестници в Румъния пишат днес, че националната валута на страната

...
Вестници в Румъния пишат днес, че националната валута на страната
Коментари Харесай

Румънската лея е подложена на сериозни изпитания

Вестници в Румъния пишат през днешния ден, че националната валута на страната е в положение на " свободно рухване на фона на политическото напрежение ".

Националната банка на Румъния разгласи във вторник референтен курс от 4,6551 леи за евро, което е поевтиняване на леята с 0,18 % по отношение на понеделник, заяви " Ромъния либера " и означи, че това е нов връх. " Леята е в свободно рухване ", твърди в. " Гъндул ", представен от Българска телеграфна агенция.

В петък еврото се обменяше за 4,6400 леи, а в понеделник доближи ниво от 4,6469 леи. Това е най-високото равнище на еврото по отношение на леята, показва " Ромъния либера ".

Леята се обезцени на фона на струпване на политическо напрежение, написа вестникът. Опозиционните Национално-либерална партия, " Съюз за избавление на Румъния " и партия " Народно придвижване ", внесоха в края на предходната седмица избор на съмнение против държавното управление , който бе прочетен в понеделник в Народното събрание, отбелязва изданието.

Водещата политическа тематика за румънските издания през днешния ден е налагането на запор на имуществото на водача на ръководещата Социалдемократическа партия (СДП) Ливиу Драгня.

Националната дирекция за битка с корупцията (НДБК) наложи през вчерашния ден запор на имущество на Драгня на стойност над 127 милиона леи по отношение на новите обвинявания, които са му повдигнати. Миналата седмица антикорупционната организация заяви, че проверява Драгня и още 8 души - държавни чиновници и предприемачи, по дело за корист с еврофондове. Разследването касае интервал, в който Драгня е бил ръководител на Окръжния съвет на окръг Телеорман.

Обвиненията се отнасят за фондове от интервала 2001-2012 година и са свързани с активността на пътностроителната компания " Тел Друм ", следена от Окръжния съвет. Според прокуратурата Драгня и осемте други обвинени са се споразумели да приватизират компанията посредством медиатори. Фирмата " Тел Друм " спечелила доста публични поръчки, някои без търг или с потребление на поверителна информация, която й пособия да победи противниците в търга, а Драгня и съучастниците му получавали пари и други облаги от нея, настояват прокурорите.

Разследването се базира на писмо, изпратено от Европейската работа за битка с измамите (ОЛАФ) от 2016 година, по отношение на съмнения, че Драгня и други районни публични представители са употребявали подправени документи, с цел да получат пари от фондове на Европейски Съюз за пътностроителни действия.

ОЛАФ заяви, че има доказателства за нелегално погашение на 21 милиона евро от европейския фонд за районно развиване за пътно строителство в Румъния. Службата е завършила следствие за хипотетична корист предходната година и е поискала от Румъния да възвърне средствата.

Румънските прокурори считат, че с изключение на корист с еврофондовете, на националния бюджет са нанесени вреди на стойност 30 милиона леи, написа " Адевърул ".
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР