Вестник Искра ще продължи да излиза чрез Община Казанлък. За

...
Вестник Искра ще продължи да излиза чрез Община Казанлък. За
Коментари Харесай

Близо 100-годишният казанлъшки вестник Искра ще продължи своя живот на общинска издръжка

Вестник „ Искра ” ще продължи да излиза посредством Община Казанлък. За задачата Общински съвет – Казанлък ще би трябвало да се произнесе по въпроса с административното преустановяване на активността на комерсиалното сдружение „ Казанлъшка Искра ” ЕООД, което до в този момент беше издател на печатното издание. Действието е чисто административно и се постанова поради тежкото финансово положение на общинското сдружение, само че и желанието на Община Казанлък вестник „ Искра ” да продължи да се издава.

Финансовите доклади на „ Казанлъшка Искра ” ЕООД от 2016 година до в този момент недвусмислено демонстрират, че е неотложно преустановяване на активността на комерсиалното сдружение. Това обаче не значи прекъсване издаването на вестник „ Искра ”, а тъкмо противоположното – опция за дълготрайното му издаване.

За информация, при отпечатването през 2016 година на 21 800 броя на вестник „ Искра ”, са продадени 16 000 броя, а през 2020 година, при печатане на 9740 броя, са осъществени на пазара 8041 броя.

„ В разбиранията на кмета и екипа й, от който съм част и аз, в никакъв случай не е стоял на дневен ред въпросът за закриване на вестника и прекъсване на тиражите му. Това е печатното издание на Казанлък с вековна история. За да продължи да съществува обаче, се постанова да бъдат сведени до най-малко всички допустимо разноски, в това число и тези за външни услуги, което в действителност докара до предлагането ни към Общински съвет – Казанлък комерсиалното сдружение „ Казанлъшка Искра ” ЕООД да приключи активността си, в случай че предлагането на Общински съвет - Казанлък бъде признато, а работещите в сдружението ще бъдат преназначени в структурата на Общината ”, разяснява заместител – кметът Драгомир Петков.

Въпреки че след решение на Общинския съвет в Казанлък, който е и принципал на „ Казанлъшка Искра ” ЕООД, на сдружението бяха предоставени 2 общински парцела за отдаване чартърен, с цел да подкрепи издръжката си, „ Казанлъшка Искра ” ЕООД не акумулира задоволително финансови доходи и е на трайна загуба.

Още от СТАРА ЗАГОРА:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР