Вестник Адевърул публикува днес интервю на бившия главен прокурор на

...
Вестник Адевърул публикува днес интервю на бившия главен прокурор на
Коментари Харесай

Би Би Си към Кьовеши: Ако работите с румънските си методи, ще направите много хора нещастни

Вестник " Адевърул " разгласява през днешния ден изявление на някогашния основен прокурор на Националната дирекция за битка с корупцията (НДБК) Лаура Кодруца Кьовеши за Би Би Си.

В изявлението Кьовеши споделя, че по времето, когато е била началник на румънската антикорупционна прокуратура, е употребила информация от тайните служби, с цел да образува каузи, само че работата по следствието е била реализирана от антикорупционните прокурори, а резултатите са били потвърждавани в съда. Кьовеши е направила това конкретизиране, откакто е била запитана от публицистите на БиБиСи дали ще употребява същия способ и на новия си пост европейски основен прокурор.

" Адевърул " отбелязва, че в изявлението публицистите от Би Би Си са изправили Кьовеши пред изказванията на редица румънски политици и предприемачи, някои от тях с повдигнати обвинявания от НДБК, съгласно които тя е " фабрикувала " каузи благодарение на Румънската работа за разузнаване (SRI).

Журналистите попитаха Кьовеши дали съжалява за методите, които е употребила в Румъния, до момента в който е била основен прокурор на НДБК. " Не, не става дума за способи, а за работни договорености, съществуващи в оня миг, основани на законодателството. Получавахме информация от тайните служби и я използвахме, с цел да образуваме каузи. Но е значимо да се каже и да се обясни, че нашите следствия са били правени от прокурори и служители на реда, и че нито един чиновник на разузнаването не е работил по нашите случаи ", дава отговор Кьовеши.

" Адевърул " написа, че публицистите от Би Би Си са обърнали внимание на Кьовеши, че в случай че употребява този способ в работата си в Европейската основна прокуратура, ще " направи доста хора нещастни ".

" Всички случаи, по които съм работила в Румъния, са били доказани в съда. На европейско ниво ще работя в сходство със законодателството, както съм го правила в Румъния от самото начало. Всичко, което са правили прокурорите по делата, е било проверявано в съда от съдиите ", показва Кьовеши.

В изявлението за Би Би Си Кьовеши дава отговор и на други въпроси, свързани с битката против корупцията в Румъния и работата на НБДК, както и за делото против румънската страна, което тя завоюва в Европейския съд по правата на индивида по отношение на отстраняването ѝ от служба.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР