Веселин Василев е член на Изпълнителния съвет на ПП Републиканци

...
Веселин Василев е член на Изпълнителния съвет на ПП Републиканци
Коментари Харесай

Веселин Василев, ПП Републиканци за България: Електронното управление ще елиминира корупцията!

 Веселин Василев е член на Изпълнителния съвет на Политическа партия " Републиканци за България ". Той е предприемач. Бил е два мандата кмет на Вълчи дол. Завършил е Военна академия " Г.С. Раковски “ и следдипломна подготовка ръководство на рецесии, специалист по национална сигурност и защита. Има магистърска степен по " Публична администрация “, " Технологии “ и " Богословие “. Награден с медал за вярна работа под знамената трета степен за справяне с крази.

- Господин Василев, в секторните политики на " Републиканци за България “ е планувано основаването на Министерство на електронното ръководство и осведомителните технологии. Каква е мотивацията за това решение?

- Както към този момент съм казвал, " Републиканци за България “ е единствената партия, която създаде свои секторни политики, които ще осъществя след изборите. Една от тях е по тематиката електронно ръководство. Електронното ръководство е безспорен инструмент за даване на качествени услуги на жителите, доста по-евтин и бърз метод за страната. Не на последно място - разгръщането на електронното ръководство ще отстрани корупцията, ще даде доста благоприятни условия за осъществяване на референдуми и ще даде опция за действително директно присъединяване на жителите в ръководството на демокрецията.

Приоритетното развиване на електронното ръководство изисква основаването на институция - министерство, което да дава отговор за него. То ще има задача да се оправи с най-належащите проблеми в бранша – от построяването на нужната инфраструктура и даването на повече и по-качествени услуги, до усъвършенстването на законодателството и оправянето с провокациите в областта на киберсигурността.

Изключително значимо е да се построи връзка сред данните на централната и локална управляващи. Множеството осведомителни системи на държавните и общински структури би трябвало да бъдат свързани по сред си. Така информацията ще се събира еднократно и ще се употребява при всеки необходим случай. Ще отпадне нуждата жителите да дават една и съща информация на разнообразни институции. Това ще спести доста количество време и запаси.

- Развитието на електронното ръководство допуска и различен тип идентификация на жителите .

- Да, нужен е електронен автограф за всеки пълновръстен български жител. Масовата приложимост на електронните услуги е невъзможна без съществуването на добре развита, унифицирана система за лична идентификация. Това може да стане посредством обезпечаването на електронен автограф за всеки български жител или посредством вграждането му в персоналните карти при тяхната замяна.

- Вече видяхме какъв брой уязвима може да бъде една електронна система – да вземем за пример тази на Търговския указател, откъдето бяха източени милиони данни на български и непознати жители, и компании. Как ще се избегне тази заплаха при електронното ръководство?

- Успехът на електронното ръководство зависи на първо място от доверието на жителите и бизнеса в способността на администрацията да подсигурява отбраната и поверителността на събраните данни. Днес киберсигурността е сериозен фактор за естественото действие на страната – стопанската система, вътрешната и външната сигурност са директно подвластни от нея. Динамичното развиване на цифровизацията води до огромни провокации при оценяването на евентуални опасности и закани. 

Ето за какво е належащо киберсигурността да се развива като главен детайл на електронното ръководство в България.

Към момента отбраната на цифровите данни в България е на извънредно ниско равнище. За да бъде решен този проблем е належащо да се употребяват модерни технологии и положителни практики от към този момент сполучливо приложени модели за електронно ръководство като естонския. Предлагаме отбраната на държавната електронна система и данните да бъде обезпечена посредством потреблението на блокчейн технологиите, които са налични и стопански ефикасни.

- Смятате ли, че обществото ни е на нужното равнище просветеност, с цел да употребява електронното ръководство дейно?

- Задълбочаването на цифрова бездна в обществото би трябвало да бъде предотвратено. За задачата е належащо да се развие инфраструктурата на осведомителните и информационните технологии /ИКТ/ в българското обучение. Всички български жители би трябвало да имат задоволително умения и информация, с цел да подсигуряват качеството си на живот и богатство, употребявайки обществени услуги. Основното изискване за използването на електронни решения е хората да са наясно с опциите и евентуалните опасности на осведомителното общество, в това число да имат умения да се защищават от рискове.

Грамотността и електронното ръководство ще разрешат организирането на по-чести допитвания до хората с право на глас.

Ние сме за поощряване на гражданската интензивност посредством провеждането на онлайн референдуми, петиции и други Въвеждането на електронното гласоподаване би трябвало да стане допустимо най-скоро, при съществуване на всички гаранции за отбрана на сигурността и тайната на вота.

- Как ще се управлява процеса на електронно ръководство?

- " Републиканци за България “ работим за гарантиране на бистрота и отчетност в електронното ръководство. В момента електронното ръководство не предлага механизъм за надзор на осъществяването и отчетност. Необходим е баланс сред направените разноски и постигнатите изгоди за жителите и бизнеса. За задачата предлагаме създаването на точни знаци за степента на развиване и използване на дейностите по електронното ръководство в директна връзка със секторната политика и пътните карти за нейното използване. Ще работим поредно за ясно измерими резултати.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР