Веселин Боришев, който е фоторепортер в сайта Клуб Z осъди

...
Веселин Боришев, който е фоторепортер в сайта Клуб Z осъди
Коментари Харесай

Фоторепортерът Веселин Боришев осъди полицията заради незаконен арест

Веселин Боришев, който е фоторепортер в уеб страницата " Клуб Z " осъди Столична дирекция на вътрешните работи. Причината е, че е задържан нелегално от столичната полиция и следва тя да му изплати обезщетение. Институцията е отговорна по Закона за отговорността на страната и общините за вреди, постановява като първа инстанция Административен съд-София град (АССГ).

Случката е от 13 септември 2019 година от градинката край хотел " Рила ". Тогава - по време на концентриране в София на полицейски подкрепления във връзка митинги, Боришев твърдеше, че е опитал да снима движеща се група униформени. От полицията пък твърдяха в противен случай - че се е държал нападателно, използвал е алкохол и прочие

Случката бе подета на " крилете " на кафявите медии, в които по забавен метод се изнасяха подробноси от изказвания на служителите на реда за служебна консумация.

Още на 14 септември Боришев е приет за почтен в действието " дребно безчинство " от съда, само че все пак...

"... Задържането било оповестено в уеб страницата ПИК, където било посочено, че бил пийнал, обиждал служителите на реда и прочие Тази информация към момента е налична и се открива посредством търсачката Google.  В резултат от задържането репутацията му на почтен човек и експерт е ликвидирана, държан е с белезници. Претърпял унижения, болки и премеждия... ", 

Журналистът претендираше вреди в размер на 20 000 за нанесени вреди от незаконосъобразния арест.

Съдия Ирина Кюртева припомня, че съгласно ЗОДОВ, с цел да бъде ангажирана отговорността на страната, са нужни следните предпоставки: да има " незаконосъобразен акт, деяние или безучастие на орган или длъжностно лице на страната ", да са настъпили вреди и да е налична директна причинна връзка сред двете.

Тя приема, че е несъмнено открито незаконосъобразното задържане на ищеца, в тази ситуация - от Първо районно управление (на МВР), безспорни са и вредите, които Боришев е претърпял. Те се показват в " претърпян физически и прочувствен стрес и дискомфорт по  време на самото задържане в 01 районно управление (на МВР) – Столична дирекция на вътрешните работи. "

" По принцип самото естество на задържането на разположение в отделение на Министерство на вътрешните работи, за определяне на възможна съпричастност към несъмнено непозволено действие, разумно предизвиква на арестувания стрес и дискомфорт. Неизбежно всеки арестуван търпи нормалните неимуществени вреди, които закономерно са в причинна връзка със задържането.

Самият факт на лишаването на лицето от правото на свободно напредване допуска отрицателно отражение върху психическото му положение. В съответния случай, за времето на задържане от 18,00 ч. на 13.09.2019 година до 14, 30 ч. на 14.09.2019 година ищецът е бил лишен от редица права, като право на независимост, правото на персонален живот и цялост, като вредите се показват в премеждия, на които той се базира и неизбежно е търпял ", заключава съдията.

АССГ приема за заслужено обезщетение в размер на 3500 лева, плюс една държавна такса от 10 лева. Решението може да се апелира пред Върховен административен съд.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР