Вертикалната диета се основава на избора на пресни храни и

...
Вертикалната диета се основава на избора на пресни храни и
Коментари Харесай

Какво представлява вертикалната диета и кои са нейните минуси

Вертикалната диета се основава на избора на пресни храни и има за цел да усъвършенства положението на червата, с цел да обезпечи вярното действие на тялото. Обещава да поправя хормоналния дисбаланс и питателните дефицити, както и да увеличи силата.

Най-общо казано, отвесната диета разрешава потреблението на пресни храни. По този начин могат да се включат червени меса, ориз, ядки, яйца, зеленчуци, риба и млечни артикули. Всички те се характеризират с висока хранителна стойност, която ще помогне за облекчаване на потребностите.

По-конкретно, този режим дава приоритет на приема на протеини, което оказва помощ за попречване на загубата на мускули. Това обаче включва и отбягване или ограничение на избрани храни, измежду които ултра модифицирани такива, рафинирани масла, както и соеви зърна и техните производни.

По-специално е належащо да се ограничат продуктите с високо наличие на FODMAP (ферментиращи олигозахариди, дизахариди, монозахариди и повлияли - въглехидрати с къса верига, които се всмукват едва в тънките вътрешности и са склонни да всмукват вода и да ферментират в дебелото черво), като зеле, лук и аспержи. Доказано е, че причиняват отичане на корема или дискомфорт при хора с чувствителни стомаси или такива със стомашно-чревни болести.

Междувременно е позволен сдържан банкет на овесени ядки и покълнали или накиснати бобови растения, защото по този метод те се усвояват по-лесно.

Вертикалната диета има минус - не постоянно покрива потребностите от фибри. Поради това може да има негативно влияние върху здравето. Това вещество е основно за поддържане на благосъстоянието на червата и всъщност се предлага приема на най-малко 25 грама на ден.

Въпреки преди малко упоменатия минус, отвесната диета може да бъде от изгода за хора с възпалително заболяване на червата и за спортисти със характерни цели. Разбира се, от време на време са нужни добавки, с цел да се избегне недостиг на съществени хранителни субстанции.

Вертикалната диета не е предопределена да докара до понижаване на телесното тегло. Вярно е, че може да се реализира някакъв тип калориен недостиг, който в последна сметка до докара до събаряне на килограми, само че това не е главната ѝ задача.

Ако задачата ви е да подобрите фигурата си, ще е належащо да си осигурите този калориен недостиг. Най-добрият метод да постигнете това е да увеличите равнището на физическа интензивност и да намалите порциите храна, употребявана денем.

В резюме, би трябвало да се признае, че отвесната диета е доста ограничаваща по повод на фибрите и растителните храни. Поради тази причина в множеството случаи не е добра опция.

Консумацията на зеленчуци и плодове е обвързвана с по-голямата дълготрайност на човешкия живот и с понижаване на случаите на хронични патологии. Препоръчват се най-малко 5 броя от каквито и да е типове всеки ден.

Ако се появят признаци от чревен вид, най-добре е да се консултирате със експерт, с цел да получите точна диагноза и да изготвите уместно меню.

Временното понижаване на приема на фибри също може да бъде позитивно, но е значимо да започнете да ги консумирате още веднъж след няколко седмици. Ако имате подозрения по отношение на тази диета, е най-добре да се оставите в ръцете на диетолог.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР