Версия на картината Момичето с перлената обеца от Вермеер (1665),

...
Версия на картината Момичето с перлената обеца от Вермеер (1665),
Коментари Харесай

Известна картина на Вермеер, създадена от изкуствен интелект, предизвика спор в музей в Нидерландия

Версия на картината " Момичето с перлената обеца " от Вермеер (1665), генерирана от изкуствен интелект, провокира дискусия в нидерландски музей, откакто беше включена в галерия, заяви Агенция Франс Прес.

На пръв взор прави усещане сиянието от истинската картина и присъщия взор на момичето, само че при по-внимателно вглеждане се виждат странни елементи.



Момичето има не една, а две светещи обеци, по една от всяка страна, а лунички с малко чудноват нюанс на аленото обсипват лицето ѝ.

Картината е включена в галерия в музея " Маурицхойс " в Хага с репродукции, направени на картината на Вермеер " Момичето с перлената обеца " от почитатели. Оригиналът е възложен на " Рейксмузеум " в Амстердам за ретроспективна галерия на художника.

Решението за излагането на репродукцията провокира спор в Нидерландия и в обществените мрежи дали има място изкуственият разсъдък в музей като " Маурицхойс ", в който се съхраняват типичен творби на Вермеер и Рембранд.



" Хората са или за, или срещу ", сподели Борис де Муник, пресаташе на " Маурицхойс ". " Тези, които селектираха картината, я харесаха. Те знаеха, че е нарисувана от изкуствен интелект, само че ние я харесахме, по тази причина я избрахме и я закачихме на стената ", описа той пред Агенция Франс Прес.

Джулиан ван Дикен, цифров дизайнер от Берлин, основава изображението за състезанието " Моето момиче с перлената обеца " на " Маурицхойс ". За него искащите са имали опция да изпратят своя версия на известната картина.

Той употребява изкуствения разсъдък Midjourney, който може да генерира комплицирани изображения въз основата на милиони фотоси от интернет и фотошоп. Картината му е една от петте определени от 3482 получени оферти. Те са изложени в залата, където нормално е същинската " Момичето с перлената обеца ".

Участниците в състезанието - на възраст от 3 до 94 години, са употребявали всевъзможни средства, като моливи, бои, текстил, и даже салата и цветя.



Това е " неетична технология ", споделя художничката Ева Турент, която работи за контролиране на потреблението на изкуствен интелект. " Без работата на хората художници тази стратегия просто не би могла да генерира творби ", споделя тя, представена от вестник " Фолкскрант ".

Що се отнася до въпроса какво е изкуство и какво не е, Борис де Муник от музея споделя, че отговорът е сложен и не са желали да провокират спор.

" Смятаме, че това е красиво изображение, считаме, че това е креативен развой " и " ние не сме музей, който да разисква дали изкуственият разсъдък има мястото си в изложбена зала ".


Последвайте ни във и
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР