Вероятното превземане на Соледар от руските сили на 11 януари

...
Вероятното превземане на Соледар от руските сили на 11 януари
Коментари Харесай

ISW: Соледар не е голяма победа за Русия в Украйна

Вероятното завладяване на Соледар от съветските сили на 11 януари не е оперативно значимо развиване и е малко евентуално да предвещава идно съветско обграждане на Бахмут. Кадри, оповестени на 11 и 12 януари, демонстрират, че съветските сили евентуално управляват множеството, в случай че не и целия Соледар, като евентуално са изтласкали украинските сили от западните околности на селището.

Това написа в новата сводка на " Института за проучване на войната " (ISW). 

Украинският общоприет щаб заяви, че украинските сили са отблъснали съветските офанзиви против Сил в Донецка област - населено място на километър северозападно от Соледар и оттатък предходните украински позиции.

Украинският общоприет щаб и други високопоставени военни източници значително не оповестяват, че украинските сили са отблъснали съветските офанзиви против Соледар на 12 януари , както са правили преди този момент.

Руски източници настояват, че към 12 януари съветските сили към момента прочистват Соледар от останалите украински сили.

Руски блогъри разгласиха на 12 януари фотоси на бойци от групата " Вагнер ", които се разхождат свободно в Соледар и твърдяха, че са посетили селището дружно с съветските сили.
 Украински специалист: Битката за Соледар е невиждана от Втората международна война
Украински специалист: Битката за Соледар е невиждана от Втората международна война

На ден се изстрелвали по над 50 хиляди снаряда от украинска страна

Руското министерство на защитата (МО) не е оповестило, че съветските сили са завладяли Соледар, само че представителят на Кремъл Дмитрий Песков поздрави съветските сили за сполучливите настъпателни интервенции в селището.

Всички налични доказателства сочат, че украинските сили към този момент не поддържат проведена отбрана в Соледар. Изявлението на украинския президент Володимир Зеленски от 12 януари, че украинските сили поддържат позиции в Соледар, може да се отнася за отбранителни позиции покрай Соледар, само че не и в него.

Руските осведомителни интервенции преувеличиха смисъла на Соледар, който в най-хубавия случай е съветска Пирова тактическа победа. ISW продължава да смята, че завладяването на Соледар няма да разреши на съветските сили да упражнят надзор върху сериозните украински наземни информационни линии към Бахмут, нито ще усъвършенства позицията на съветските сили да обкръжат града на малко период.

Руските сили евентуално са завладяли Соледар, откакто са отделили обилни запаси за мощно изтощителна тактическа победа, която ще форсира евентуалната кулминационна точка на деградиралите съветски сили покрай Бахмут.

Руските сили може да решат да поддържат непрекъснато високо движение на офанзиви в региона на Бахмут, само че влошената бойна мощност на съветските сили и кумулативното безсилие ще попречат на тези офанзиви да доведат до оперативно значими резултати.

Руският президент Владимир Путин евентуално търси изкупителни жертви за битката на съветската отбранителна индустриална база за справяне с дефицита на съоръжение и технологии. Путин обществено разкритикува съветския вицепремиер Денис Мантуров за това, че предприятията от авиационната промишленост не получават държавни поръчки по време на съвещание на кабинета на министрите на 11 януари.

Путин съобщи, че някои предприятия към момента не са получили държавни поръчки за 2023 година и не наемат повече личен състав или се приготвят да усилят производството за евентуални поръчки в бъдеще. Путин също прекъсна обяснението на Мантуров, че министерството към този момент е изготвило заповеди за гражданската и военната индустрия, което накара Мантуров да признае, че Русия не е издала част от документите за производители на самолети , които да утвърждават държавно финансиране за техните планове. Путин твърди, че шефовете на предприятията са го уведомили, че не са получавали никакви държавни поръчки при сегашните условия в Русия. Мантуров се опита да смекчи настояването, като съобщи, че министерството ще " се опита да направи всичко допустимо, на което Путин отговори, че не би трябвало да прави всичко допустимо, а вместо това да извърши задачата в границите на един месец. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков по-късно омаловажи разногласието като " естествен работен развой ".

Този случай евентуално е част от продължаваща осведомителна акция на Кремъл за издигане на имиджа на Путин като забъркан военновременен водач. Кремъл можеше да изреже несъгласието от формалния си стенограм (както постоянно прави за множеството от срещите на Путин, които са мощно редактирани и режисирани), само че избра да разгласява грубата реакция на Путин, евентуално с цел да разпознава други публични лица в Кремъл като виновници за провокациите на съветската отбранителна индустриална база и вероятно да заплашват други чиновници. ISW по-рано заяви, че Путин е почнал да прави повече обществени изяви - в това число визити на отбранителни промишлени предприятия - през декември и януари, макар че преди този момент е лимитирал уговорките си през целия интервал на войната в Украйна.

Путин също по този начин евентуално се пробва да успокои рецензиите на съветските  блогъри по отношение на неналичието на съвременно военно съоръжение и неспособността на Русия да натовари своята отбранителна промишлена база да поеме военните старания. ISW също по този начин по-рано заяви, че някои частни производители на оръжие са подлагали на критика Кремъл за това, че не е съумял да уреди каквито и да е държавни контракти с техните компании в своите канали в Telegram, като вкарват рецензиите си в тона на блогърите.

Украинското разузнаване удостовери, че висшето съветско военно управление се готви за обилни военни промени през идната година, макар че ISW продължава да прави оценка, че Русия ще се бори бързо - в случай че въобще - да извърши плануваните промени. Заместник-началникът на Главното оперативно ръководство на украинския общоприет щаб бригаден военачалник Олексий Хромов съобщи на 12 януари, че съветското военно управление възнамерява да усили военния личен състав до 1,5 милиона (от почти 1,35 милиона към септември 2022 г.) и да образува минимум 20 нови военни дивизии през 2023 г ., което съгласно Громов демонстрира " желанията на Кремъл да се включи в дълготрайна борба и подготовка за водене на широкомащабни военни дейности ".

Хромов съобщи, че забележителните загуби на Русия в персонален състав, въоръжение и техника; последствията от интернационалните санкции; и структурните недостатъци в съветския боен уред са понижили качествата на Русия за генериране на сили и в последна сметка пораждат подозрения дали съветските сили могат да изпълнят тези промени в границите на неразкрити периоди.

Изявленията на Громов идват ден откакто съветското Министерство на защитата (МО) разгласи главно преструктуриране на висшата командна конструкция за съветските интервенции в Украйна и допуска, че съветският боен уред като цяло е зает в съгласувана акция за реформиране и преструктуриране на голям брой тактически, оперативни и стратегически аспекти.

ISW също по този начин заяви по-рано, че съветският министър на защитата Сергей Шойгу е предложил разширение на размера на съветската войска и образуването на 17 нови маневрени дивизии на колегиум на съветското МО в Москва на 21 декември 2022 година - не е ясно какви спомагателни 3 дивизии Хромов има поради.

ISW оцени, че съветското министерство на защитата непрекъснато анулира промените на Сердюков от 2008 година (които се стремят да рационализират съветските сухопътни сили и да преминат към основана на бригада структура) посредством възобновяване на маневрените дивизии в съветските военни окръзи от 2013 година насам, само че че Кремъл надали ще направи това да извърши тези промени в график, който е подобаващ за войната на Русия против Украйна.

Преструктурирането на висшите командни структури, съчетано с напъните за разширение на военната база през 2023 година, допуска, че Русия слага условия за дълготрайни, съгласувани старания в Украйна. Руското МО може също по този начин да има извънредно нереалистични упования за личната си дарба бързо да преструктурира сухопътните си сили.

Руските публични лица не престават да вкарват ограничения, които допускат, че се приготвят за втора вълна на готовност. Руски канал Telegram, цитирайки неуточнени вътрешни източници, твърди на 11 януари, че подготовката за втора вълна на готовност е в ход във висшите ешелони на съветската страна.

В отчета се показва, че чиновници към този момент посещават резиденции в Крим и раздават призовки за готовност, а локалният боен комисар в Саратовска област приготвя поръчка за печатница за издаване на огромна партида призовки.

Друг съветски източник заяви, че от декември 2022 година всеобщо се появяват разгласи за работа във военните служби и регистрационни служби в Русия.

Председателят на комисията по защита на Държавната дума Андрей Картаполов разгласи на 11 януари, че службите за набиране на военна работа в Русия може да изпълнят предлагането на съветския министър на защитата Сергей Шойгу от 21 декември за увеличение на възрастта за наборна работа още през цикъла на наборната работа тази пролет.

Картаполов съобщи, че цялостният преход към новата система ще стане след три години и ще увеличи минималната наборна възраст от 18 на 21 години и оптималната от 27 на 30 години.

Каратаполов означи, че цялостният преход към тази система ще изисква " цялостен набор от промени в съществуващото законодателство ", изключително в закона за военните отговорности и военната работа.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков съобщи на 12 януари, че съветският президент Владимир Путин концептуално поддържа концепцията за повишение на наборната възраст, само че означи, че концепцията първо би трябвало да бъде показана на съветското министерство на защитата.

По-рано ISW заяви, че Путин е подписал декрет на 30 декември 2022 година, който анулира предходните възрастови ограничавания за готовност в окупирани територии до 2026 година

Очевидното противоречие сред мобилизационните политики за Русия и окупираните територии на Украйна допуска, че съветското военно управление гледа на окупираните територии като на колониален запас, от който да се употребява безкрайно потенциалът за генериране на сили.

Руското държавно управление може да освободи IT служащите, които са избягали от Русия, от военна работа в опит да ги примами назад в страната. Руски медийни източници оповестиха на 11 януари, че съветското министерство на цифровото развиване е почнало да организира срещи с представители на съветския ИТ бранш за това по какъв начин да подтиква завръщането на съветските ИТ експерти, които избягаха от страната по-рано през 2022 година заради войната в Украйна.
 Боят за Соледар продължава, 600 цивилни не могат да се измъкнат
Боят за Соледар продължава, 600 цивилни не могат да се измъкнат

Това е най-горещата точка все още от фронта в Украйна

Съобщава се, че представители на Министерството на цифровото развиване са декларирали, че тези срещи имат за цел " създаване на спомагателни ограничения в поддръжка на развиването на ИТ компании, работещи в Русия " и че Министерството на цифровото развиване работи, с цел да предложи обезпечена отбрана против наборна работа в съветските сили за съветски IT експерти.

Руските бойци не престават да се оплакват от неприятните условия на живот и малтретирането на фронта. Видеозапис, оповестен на 11 януари, демонстрира по какъв начин съветски военнослужещи от 10-та рота на 3-ти батальон на 392-ри мотострелкови полк се обръщат към военното управление по отношение на непригодните за живот условия и " беззаконието " на фронта.

Видеото демонстрира бойци, които се пробват да пробият леда в замръзнали окопи, признават, че са откраднали средства, с цел да се доставят с съоръжение, и се оплакват, че " живеят по този начин от 11 месеца.

Руските публични лица и окупационните управляващи може да се готвят за всеобщо депортиране на украински жители от окупираните територии в Руската федерация. Bloomberg заяви на 6 януари, че съветският министър председател Михаил Мишустин е издал държавна заповед в средата на декември за " активизиране на доходи ", която отпуска 175 милиарда рубли (2,6 милиарда долара) спомагателни разноски за евентуалното преселване на 100 000 поданици от Херсонска област в Руската федерация.

Украинският вицепремиер Ирина Верешчук отговори на заповедта на съветското държавно управление на 12 януари и съобщи, че съветските публични лица и окупационните управляващи може би възнамеряват да депортират повече от 100 000 поданици на област Херсон в Русия заради опасения, че съветските сили могат да изгубят още територии в област Херсон.

Верешчук също по този начин съобщи на 11 януари, че съветски чиновници са разселили наложително неустановен брой украински жители в 57 района в Русия, в това число тези в Далечния изток и Сибир.

ISW продължава да прави оценка, че насилственото депортиране на украински жители в Руската федерация евентуално съставлява преднамерена акция за етническо пречистване, в допълнение към очевидните нарушавания на Конвенцията за попречване и наказване на закононарушението геноцид.

Руските сили и окупационните управляващи не престават напъните си за консолидиране на стопански надзор в окупираните територии. Украинският общоприет щаб заяви, че съветските окупационни управляващи са разгласили списък на недвижимото и движимото имущество на жителите и са класифицирали разказа като национализация в неуточнено населено място в окупирания регион Каховка на Херсонска област.

Съветникът на регионалната администрация на Херсон Сергей Хлан съобщи на 12 януари, че съветските окупационни управляващи не съумяват да отстранен гривната от обращение в окупираните територии, тъй като украинците не престават да популяризират гривни посредством локални компании.
 Русия признава, че към момента не управлява напълно Соледар
Русия признава, че към момента не управлява напълно Соледар

Изказване на съветски чиновник приказва за " огнища на опозиция "

Ръководителят на Луганска област Сергей Хайдай съобщи на 12 януари, че съветските окупационни управляващи ревизират телефоните на жителите на окупираните територии и изискват украинците да изтрият всички украински приложения от телефоните си, изключително ориентирани към приложенията за украински банки.

Украинският център за опозиция съобщи на 12 януари, че съветските окупационни управляващи се базират на укази за преход на окупирани територии към зоната на рублата като причина за търсене на телефоните на жителите на окупираните територии.

Руските сили и окупационните управляващи не престават да ускоряват ограниченията за правоприлагане за идентифициране на проукраински цивилни и партизани в окупираните територии. Украинският център за опозиция заяви на 12 януари, че съветските сили интензивно претърсват жители, организират акции и ревизират телефоните на контролно-пропускателните пунктове, защото съветските окупационни управляващи са засилили полицейско-административния режим в окупираните територии.

Руските сили не престават да се сблъскват с логистични проблеми при лекуването на ранени съветски военнослужещи в окупираните територии. Ръководителят на Луганска област Сергей Гайдай съобщи на 12 януари, че на съветските сили липсва място за настаняване и лекуване на ранени съветски военнослужещи в Луганска област и акцентира, че съветските сили внасят лекари от Русия.

Руските окупационни управляващи не престават да нападат украинските деца в опит да консолидират обществения надзор в окупираните територии. Съветникът на украинския кмет на Мариупол Петро Андрюшенко съобщи на 12 януари, че съветските окупационни управляващи в Мариупол дават приоритет на уроците по съветска история и съветски език, до момента в който не престават да популяризират съветска агитация в учебните заведения на Мариупол.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР