Вероятността Демократична България да участва в коалиция с мандата на

...
Вероятността Демократична България да участва в коалиция с мандата на
Коментари Харесай

ДБ в коалиция с мандата на БСП? - Може и само парламентарна подкрепа

Вероятността " Демократична България " да взе участие в коалиция с мандата на Българска социалистическа партия напълно естествено провокира брожения в демократичната общественост. Да, Демократична България и в този момент е в ръководство със социалистите, само че оттова изначално пожелаха да подпишат настрана съглашение с " Продължаваме промяната ", а присъединяване им във властта се свежда до трима министри, специалисти в съответните области и до четирима регионални шефове. Коалиция с Българска социалистическа партия обаче е " друга бира ". Какви са разновидностите пред групировката на ДСБ, " Да, България " и " Зелено придвижване " - оставаме, напущаме или и двете?

Предстои през днешния ден президентът Румен Радев да връчи третия мандат на Българска социалистическа партия - за трети път. Това му решение, въпреки още да не сме чули претекстовете му, провокира едностранни мнения - Радев желае неуспех на този мандат, служебно държавно управление и избори. Защото социалистическата партия не е способна да сплоти Политическа партия, Демократична България и " ИТН ". Има прекалено много разграничителни линии.

Самата Българска социалистическа партия е такава разграничителна линия за демократичната общественост. Оттам занапред ще се събират в разнообразни формати, с цел да вземат решение какво ще вършат - на следващия ден парламентарната група, а през цялата седмица - и управителните тела на ДСБ, " Да, България " и " Зелено придвижване ", обявиха разнообразни представители и на трите партии пред Клуб Z.

Очертават се обаче няколко вероятни сюжета.

Надделява мнението, че дясната коалиция би трябвало да поддържа третия мандат, само че единствено под формата на парламентарна поддръжка, като изтегли тримата си министри (Надежда Йорданова (правосъдие), Божидар Божанов (електронно управление), министърът на околната среда и водите и вицепремиер Борислав Сандов), не предлага свои фрагменти за Министерския съвет и на процедура е отвън бъдеща коалиция. Тази поддръжка обаче ще е под изискване - единствено за цели, по които Политическа партия, Демократична България и Българска социалистическа партия към този момент се схванаха, изготвяйки управническа и законодателна стратегия със периоди и без взаимни отстъпки по тематики като енергийната взаимозависимост от Русия, войната в Украйна, проверка на решението за изгонването на 70-те чиновници от съветските дипломатически задачи, участието на Република Северна Македония, участието в еврозоната и други Тоест, в случай че възможна коалиция във формат Политическа партия, Българска социалистическа партия и партията на Слави Трифонов желае да прокара решение, несъвместимо с вижданията на Демократична България, то ще би трябвало да търси парламентарно болшинство измежду другите обединения в Народното събрание.

Други членове на обединението са по-меки. Лансира се и концепцията решението да се вземе едвам, откакто се види кой ще е излъченият претендент за министър-председател и дали той, или Българска социалистическа партия ще лидира преговорния развой. Ако претендентът е от Политическа партия и той поеме самодейността за диалозите за ръководство, то от Демократична България можело да склонят на съдружно ръководство. Но не и в случай че договарянията се водят от левицата.

По неофициална информация на Клуб Z социалистите щели да предложат Асен Василев за претендент за министър-председател в третия мандат, въпреки някои представители на левицата в свои обществени изказвания да допускаха и други разновидности. Такова било желанието и на самата Политическа партия. Засега обаче не е ясно по какъв начин биха се отнесли от Има Такъв Народ към името на Василев. Многократно оттова са заявявали, че не желаят Кирил Петков за министър председател, а замяната му с Василев е на процедура " замяна ". Тези дни заместникът на Трифонов в партията - Тошко Йорданов припозна различен върховен кадър на " смяната " в ролята на министър председател - министрът на нововъведенията в оставка - Даниел Лорер. Въпреки че най-спряганото име, като най-обединяваща фигура, да бе това на някогашния ръководител на Народно събрание Никола Минчев.

В Демократична България, несъмнено, има и гласове за поддръжка на държавното управление на третия мандат - съгласно създадената управническа стратегия - и с шестмесечен небосвод. Мотивите: средствата по проекта за възобновяване, които изискват законодателни промени, бюджет 2023, процедурата за който стартира още през октомври, еврозоната, към която сме се устремили от началото на 2024-а, Шенген и други

" За трети път президентът Радев ще връчи третия мандат на Българска социалистическа партия. Кой ще носи отговорност и по какъв начин, в случай че и този път резултатът е като предходните два?! ", попита във фейсбук профила си ръководителят на ДСБ и съпредседател на Демократична България Атанас Атанасов в единствения си все още коментар от анонса от " Дондуков " 2 при кой отива мандата до момента.

По неофициална информация на Клуб Z от Политическа партия са по-склонни да вървят на предварителни избори, до момента в който социологическите организации им дават съвсем еднакъв резултат с този на първата политическа мощ - ГЕРБ, в сравнение с да рискуват рейтингът им още веднъж да падне, оставайки в ръководство. И по този начин на процедура от нея в най-голяма степен зависи развоят на събитията.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР