Вероятно Земята нямаше да има тектонични плочи, нямаше да има

...
Вероятно Земята нямаше да има тектонични плочи, нямаше да има
Коментари Харесай

На Земята има живот заради ударите на метеорити в нея?

Вероятно Земята нямаше да има тектонични плочи, нямаше да има магнитосфера, а поради това - и живот, в случай че не беше претърпяла мощните удари на метеоритите в ранните си години, съгласно ново проучване.

Международно изследване, водено от откриватели от Университета " Макуори " (Macquarie University), Сидни, откри метода, по който попаденията на великански астероиди може да са дали подтик на световните тектонични процеси и магнитното поле на нашата планета.

Проучването, оповестено в списание Nature Geoscience, изследва резултата на метеоритното бомбардиране в геодинамични симулации на ранната Земя, оповестява уеб сайтът на университета.

Топлината на земните глъбини задвижва плочите на земната литосфера и прави нашата планета неспокойна и жива. Дали и по какъв начин това е почнало в най-ранния стадий от съществуването на Земята, през еона Хадей (катархей) преди 4 - 4,6 милиарда години, към момента не може да се каже сигурно - прекомерно малко геоложки доказателства от тази ера са достигнали до през днешния ден. Не инцидентно първите 500 милиона години от живота на нашата планета постоянно се назовават тъмните геоложки епохи на Земята.

Според новото проучване цялата Земя може да е била покрита компактно с твърда кора и текроника на плочите не е имало до преди 3,5 милиарда години. Учените считат, че това, което е разцепило литосферата на Земята и задействало придвижването на континентите са мощните бомбардировки сред 4,1 и 3,6 милиарда години, когато нашата планета, сходно на други тела от вътрешната Слънчева система, е претърпяла интервал е била подложена на безчет тежки удари.

Изследователите основават симулация на ранната Земя - с твърда единна неподвижна литосфера, прегряваща от вътрешната страна - и преглеждат резултатите от конфликта й с огромни протопланетни тела с размери до 1700 км в диаметър.

" Нашите резултати демонстрират, че ударите на великански астероиди в предишното може да са провокирали събития, при които твърдата външна повърхнина на Земята потъва в процепи на дълбоката тога на океана - развой, прочут като субдукция*. Това ефектно преработване на огромни елементи от повърхността на Земята, фрапантно трансформира географията на планетата ", изяснява водещият създател Крейг О Нийл (Craig O Neill) от Университета " Макуори ".

" Големите бомбандировки може да са дали също начален подтик на магнитното поле на Земята като са предиздвикали студената външна кора на планетата ненадейно да се задвижи надолу и да си взаимодейства с външното ядро ​​на Земята. Това ускорява конвекцията в дейната зона на разстопения материал и по този метод се образува геодинамото - развой, който основава магнитното поле на Земята ", прибавя О Нийл.

" Това изследване демонстрира маличието на мощна връзка сред метеоритните удари и геофизичната еволюция, която фрапантно промени еволюция на планетата ", съобщи съавторът на доктор Саймън Марчи (Simone Marchi) от Югозападния проучвателен институт в Съединени американски щати.

Източник: factor-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР