Вероятно сте виждали поне една снимка или картичка от там.

...
Вероятно сте виждали поне една снимка или картичка от там.
Коментари Харесай

Санторини - красота отвъд въображението

Вероятно сте виждали най-малко една фотография или картичка от там.
Когато човек се разхожда из уличките на селцата му, има чувството, че се е озовал вътре в картичката!

На Санторини има доста какво да се види: неповторимата архитектура на Цикладите, невероятните цветове на къщите, обагрени от залязващото слънце, незабравимите гледки към морето и вулкана, несравнимото чувство да се намираш върху вулкан... и също така прелестна вкусна гръцка храна и качествени виновност. Това са единствено част от аргументите да посетите Санторини, в случай че още не сте го създали. Заслужава си да се види!

Със своята известност за ослепителни панорамни гледки, сантиментални залези и плажове с вулканичен пясък, надали е изненадващо, че Санторини участва в описите на толкоз доста пътешественици.

Част от островната група на Цикладите, Санторини се намира в Егейско море, почти по средата сред Атина и Крит.
Първоначално формата на Санторини е била полукръг, само че вулканът избухнал с такава мощ, че централната част на острова хвръкнала във въздуха и на нейно място се появил кратер (или калдера), който се запълнил с вода. Следи от детонацията са открити чак в Египет и по цялото източно крайбрежие на Средиземно море. И през днешния ден на дребния остров Неа Камени, който се намира в калдерата, има деен вулканичен кратер.

Днес Санторини е известна туристическа дестинация, която съчетава битов гръцки жанр и съвременен разкош.Ако планирате до посетите този трогателен остров, ето най-хубавите места в Санторини, които наложително би трябвало да посетите.

Фира
Главният град на Санторини се намира на върха на вулканичната канара, обграждаща калдерата. Лабиринтът от улици на Фира се преплита измежду фикция от варосани обичайни здания, подчертани от влачещи се кичури яркооранжеви бугенвилии и трагични индигови куполи на върха на вековни църкви. Магазини от всевъзможен тип се блъскат с заведения за хранене, кафенета, питейни заведения и доста други. Дори когато е най-оживено, нормално можете да намерите леговище на къса разходка от центъра на Фира.

Музей на праисторията

Намира се против автогарата в столицата Фира, този добре показан музей съхранява изключителни находки, изкопани от Акротири, който е бил заселен от времето на неолита. Разгледайте благосъстоянието от фрески, керамика със мощно минойско въздействие и светещата златна дрънкулка на козирог, датираща от 17-ти век пр.н.е. и в безупречно положение. Може да намерите също вкаменени листа от маслинови дървета в калдерата, които датират от 60 000 година пр.н.е. Струва си първо да посетите този музей, преди да се отправите към античния Акротири.

Древен Акротири
Нещо като гръцката версия на Помпей, Акротири е център на минойската цивилизация, който е заровен от пепел след вулканично изригване през 1613 година прочие н. е. Открит едвам през 1967 година, на мястото не престават археологически разкопки с постоянни нови открития.
Можете да се разноските измежду антични триетажни здания със скривалища от остаряла керамика, фрески и други артефакти. Мястото има зашеметяващо местонахождение и прелестна панорама към калдерата. Предлагат се обиколки с екскурзовод целогодишно. Можете елементарно да стигнете до мястото с рейс от Фира.

Древна Фира
Грандиозно място, Древна Тира демонстрира най-хубавата селекция от археологически обекти от всички най-хубави столетия на Средиземноморието. Многослойни разкопки в обширния комплекс са разкрили здания и артефакти от доста цивилизации, в това число византийска, римска и елинска.
Гледките се простират през постоянно искрящите сини води на юг. До антична Фира се стига по стеснен, лъкатушен дълъг 3 км. път от Камари или можете да предприемете леко провокационен едночасов преход от Периса.

Вулканичните острови
Ивици пара, извиващи се от острите хълмове на двата дребни острова в центъра на калдерата, са нещо, за което мечтаят д видят всички гости. Палия Камени и Неа Камени към момента са вулканично дейни и първият има някои горещи извори, до момента в който вторият има дребен и спорадично деен вулканичен кратер. До островите се стига елементарно с многото екскурзии с лодка от множеството пристанища на Санторини.

Камари
Основният курортен град на Санторини, Камари, има дълга линия от кафяв пясък и чиста, спокойна вода. Наемането на шезлонг за деня е елементарно и можете да опитате разнообразни водни спортове, доста от които са предопределени за фамилии.
До Камари се стига елементарно с постоянни рейсове или с кола от Фира и привлекателен център за дребни лодки, предлагащи бързи и евтини пътувания до по-изолирани плажове. Обърнете внимание, че плажовете се пренаселени през лятото.

Червен плаж
Иначе прочут като Кокини Бийч, известният Червен плаж е звезда в безчет изявления в Instagram с помощта на едноименните си червени скали, които се издигат над кафеникавия пясък. Защитено от ветровете, това е елементарно (макар и претъпкано) място да прекарате през целия ден.
Има дребен паркинг с автобусна спирка над Червен бряг, само че бъдете подготвени за малко рискова разходка надолу. По-добър избор е пътешестване с лодка от близкия плаж Акротири.

Плаж Периса
Този дълъг плаж със сив пясък на югоизточното крайбрежие трансформира името си, до момента в който тръгвате на юг, започвайки като плаж Периса, ставайки плаж Периволос и по-късно плаж Агиос Георгиос. Пясъкът става малко по-фин, когато се движите на юг, до момента в който многото благоприятни условия за настаняване стават по-престижни. Тази дълга нишка е най-хубавият вид, в случай че желаете хотел навръх плажа, а не измежду динамичната атмосфера на столицата Фира.
И трите плажа са с отличен достъп от паркинги; постоянни рейсове минават от Фира.

Бял плаж
Идеално бягство от известния Червен плаж, Белият плаж е скътан залив на няколкостотин метра на запад по южното крайбрежие. Най-добре се доближава с дребна лодка от Червения плаж или Акротири.
Не започвайте да си фантазирате за плаж с бял пясък, името тук не разказва пясъка, който е вулканичен и мрачен, а по-скоро блестящите скали, зад които стои заливът.

Иа

И за край нещо, което би трябвало всеки да посети и види е градчето Иа и изумителния залез там. Именно по залез градът се трансформира в магнит за всеки клиент на острова.Кацнал на северния завършек на острова, този бивш център на търговия в древността в този момент отразява ренесанса на Санторини след опустошителното земетресение от 1956 година

Построен върху стръмен скат на калдерата, доста от жилищата му са сгушени в ниши, изсечени във вулканичната канара.
Не е изненадващо, че Ия притегля голям брой туристи и пренаселеността е цената, която заплаща за красивия си външен тип.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР