Вероятно сте чували, че братята и сестрите споделят помежду си

...
Вероятно сте чували, че братята и сестрите споделят помежду си
Коментари Харесай

Братята и сестрите не винаги споделят 50 процента от гените си

Вероятно сте чували, че братята и сестрите споделят между тях половината от гените си. Всъщност, не напълно. Благодарение на случайността на хромозомната сегрегация и процеса, наименуван рекомбинация, геномите на братята и сестрите не постоянно са 50 % идентични.

Тази цифра в действителност е междинна, както означи наскоро в Twitter изследователката Салони от Our World in Data. Така че макар че вие и вашият брат или сестра евентуално споделяте към 50 % от гените си, действителният брой евентуално е малко по-различен.

Генетично унаследяване

За да разберете за какво това е по този начин, първо би трябвало да научите малко повее за генетичното унаследяване.

Като хора нашата ДНК е навита в 23 двойки хромозоми - общо 46 хромозоми. Двадесет и две от тези двойки се назовават автозоми, а последната са половите хромозоми (XX или XY). Едната хромозома от всяка двойка се наследява от майка ни, а другата - от татко ни.

За да се случи това, клетките първо би трябвало да преминат през развой, наименуван мейоза, с цел да се получат гамети (яйцеклетки или сперматозоиди). По време на мейозата броят на хромозомите в родителската клетка се понижава на половина: клетка с 46 хромозоми създава четири гамети, всяка от които съдържа единствено 23 хромозоми, по една от всяка двойка.

Когато по-късно яйцеклетката и сперматозоидът (всеки с 23 хромозоми) се слеят по време на размножаването, се образува ембрион с цялостен набор от 46 хромозоми.

Но преди двойките хромозоми да се разделят, се прави нещо като генетично разбъркване. Това е известно като рекомбинация. Автозомите се подреждат по двойки и обменят елементи от генетичната информация, вследствие на което всяка яйцеклетка и сперматозоид имат своя лична неповторима композиция от гени.

Двойка хромозоми претърпява рекомбинация. Източник: Dee-sign / Shutterstock

Вследствие на тази генетична смяна братята и сестрите ви ще имат друга композиция от гени от вас. Средно обаче половината от тях ще са идентични.

" Представете си гените на родителите си като монети. Страните на монетата, ези и тура, съставляват двете копия на всеки от техните гени. Шансовете да наследите ези или тура са тъкмо като при хвърлянето на монета, изцяло инцидентни ", написа Ан Текленбург Стрелоу за The Tech през 2005 година, до момента в който е докторант в катедрата по генетика на Станфорд.

" Тъй като имаме [около] 25 000 гена в нашата ДНК, дали ще наследим езито или турато на всеки ген е като да хвърлим монета 25 000 пъти. Ако създадем това, най-вероятно ще получим 1/2 ези и 1/2 тура. "

Същото важи и за нашите братя и сестри. " Възможно е двамата да нямате тъкмо по 12 500 от всеки от тях - вие може да имате 12 600 ези и 12 400 тура, а вашият брат или сестра да има 12 550 ези и 12 450 тура - само че сте много покрай 50 % ", прибавя Стрелоу.

Какъв % от гените си споделяме с нашите братя и сестри?

Знаем, че евентуално не е 50 %, тъй че каква част от генома ни е споделена с нашите братя и сестри?

В изследване от 2006 година откривателите начертават променливостта на автозомните геноми на братята и сестрите, като употребяват тази информация, с цел да научат за вариациите в растежа в границите на една популация. Установено е, че междинният дял на генома, споделен сред братята и сестрите, е 49,8 % с диапазон от 37,4 до 61,7 %.

Други оценки удостоверяват това, като допускат, че споделяме почти 40 до 60 %.

Какво става с други членове на фамилията?

Според уеб страницата за генеалогия 23andMe статистиката за братята и сестрите не е единствената генетична неистина, която ни е била внушена (всъщност има много такива).

Смятате, че споделяте 25 % от ДНК-то си с вашите баби и дядовци? Помислете още веднъж, евентуално е по-скоро 17-34%. Що се отнася до първите ви братовчеди, те могат да бъдат сред 4 и 23%, а не 12,5%, както допускате.

Източник: IFLScience

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР