Вероятно срутването на два либийски язовира по-рано този месец възвестява

...
Вероятно срутването на два либийски язовира по-рано този месец възвестява
Коментари Харесай

Защо опасността от язовирите все повече нараства

Вероятно сриването на два либийски язовира по-рано този месец възвестява една нова мрачна епоха, в която упадъкът на язовирното строителство се форсира, а смъртоносните повреди стават все по-чести. А последствията могат да бъдат пагубни за милиони хора.
 Защо откриватели са безапелационни, че Ню Йорк постепенно, само че несъмнено потъва
Ню Йорк потъва - сигнализират откриватели

Тревожната наклонност е резултат от два съществени фактора

Резултат от интензивни превалявания, провокирани от средиземноморски циклон, заздравен от климатичните промени, разрушените либийски язовири провокираха, които потопиха част от град Дерна в Средиземно море, удавиха хиляди хора и разселиха десетки .

Така както невижданите пожари, наводнения и стихии през тази година срещнаха доста хора с заплахите от изменението на климата , голямата покруса в Дерна насочи вниманието към рисковете, които язовирите основават.

А възходящата заплаха от тях се дължи главно на един елементарен факт - те остаряват . Повечето от язовирите в света са издигнати преди 1985 година и наближават или са минали момента, в който се нуждаят от ремонт. И все пак малко от тях се ремонтират.
 Снимка 635678

В Съединени американски щати, да вземем за пример, където междинната възраст на язовирите е 65 години, заплахите са добре документирани от десетилетия, само че съвсем не се вземат под внимание.

В други страни, доста по-бедни от Щатите, ситуацията е доста по-лошо. В Либия слабостите на авариралите язовири бяха добре известни . Проучване, оповестено предходната година, прозорливо предизвести, че " би трябвало да се вземат незабавни ограничения за постоянна поддръжка ". Една от аргументите, заради които ремонтът не е осъществен, е, че Либия към момента се възвръща от гражданската война от интервала 2014-2020 година А тя е единствено една от десетките страни, в които дисфункцията пречи на поддръжката на язовирите.

Изменението на климата също прави по-вероятно разрушаването на тези уреди. Проектирането на съвсем всички огромни язовири в света се основава на хидроложки данни, които сигурно не регистрират измененията, които се случват. И в този момент тези данни освен не са настоящи, само че и измененията, които внася в равнищата на преваляванията, усложнява планирането на язовирите. Наводнения, за които се предполагаше, че се случват един път на 1 000 години, в този момент се случват един път или два пъти на десетилетие.
 Снимка 635680

Рискът, който язовирите съставляват за хората, може да бъде отчасти обезщетен посредством по-внимателно следене на метеорологичните прогнози, изпускане на част от водата в тях и инсталиране на системи за предизвестие - при нужда от евакуация.

Но най-хубавият метод за унищожаване на заплахата е да се отстранен напълно язовирите . Това важи с особена мощ за по-старите, чиито резервоари се пълнят с утайки, които изместват водата и понижават успеваемостта им като генератори на електрическа енергия и водохранилища. Освен това демонтирането им постоянно коства по-малко от ремонта. От няколкото милиона обаче с всякаква величина в Съединени американски щати са демонтирани едвам към 2 000. Въпреки това придвижването набира скорост, в това число и в Европа, прецизират от Time.
 Климатичните промени и краят на света, до който ще доведат
Кога и по какъв начин ще изчезне животът на Земята

Прогнозите не са по никакъв начин оптимистични

Най-голямата изгода от отстраняването на язовирите е екологична - реките се връщат към изискванията на свободно течащи, усъвършенства се качеството на водата и циркулацията на мигриращите риби. Премахването също по този начин би понижило излъчванията на . Проучване от 2021 година открива, че всяка година резервоарите в света отделят еквивалентана повече от един гигатон въглероден диоксид.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР