Вероятно си спомняте, че преди 2 години Ферарио Спасов бе

...
Вероятно си спомняте, че преди 2 години Ферарио Спасов бе
Коментари Харесай

Ферарио Спасов се пребори с тежък инфаркт, но загина в убийство на пътя

Вероятно си спомняте, че преди 2 години Ферарио Спасов бе на ръба на оцеляването и лекарите безусловно го върнаха от оня свят, откакто сърцето му бе напът да спре поради инфаркт. Никой обаче не съумя да го избави от изродите на пътя.

 

Както добре знаете на 11 ноември 61-годишният футболен треньор изгуби живота си в злокобна злополука край търновското село Шереметя. Уби го следващият оглупял джигит – мерзавецът от ромски генезис Начо от Лясковец, който макар дъждовното време и мокрия асфалт, летял със 150 км./ч.

Точно по подобен безразсъден метод си отиде един от най-уважаваните треньори в българския футбол за последните 30 години, останал в историята и като стратега на най-гръмката победа, постигана в миналото над ЦСКА – 8:0.

 

Името на Ферарио е знаково във футболни среди. И не поради сходството с лъскавата алена кола. А поради това, че Спасов бе сръчен треньор и добра душа. На мнозина първата мисъл при споменаването на треньора бе алено Ферари. Но мустакатият познавач не е кръстен на автомобила, историята е друга.

 

Навремето татко му Иван Спасов също е бил футболист и се е интересувал най-много от италианската игра. Станал му любим някой си тамошен занаятчия на име Ферарио. И когато Спасов-младши се появява на бял свят в Дупница през1962 година, таткото Иван го кръщава на въпросния италианския футболист.

Кой е този и къде е играл по това време? Дори самият Ферарио е признавал, че не знае.

 

Само две години след раждането на Феро фамилията се мести да живее в Ловеч, защото бащата минава в локалния тим „ Кърпачев ”. Не след дълго синът потегля по стъпките на баща си и по през целия ден рита топката.

По-късно влиза в спортното учебно заведение с футбол. Друга детайлност е, че много го бива и в хандбала. Дори първото си отличие печели като хандбалист когато става републикански първенец за юноши.

 

Спасов се оказва разкривен сред ритането и хвърлянето на топката в мрежата, само че най-после пристрастеността към футбола надвива. Само на 16 години и 2 месеца голобрадият младеж прави дебюта си в професионалния футбол с екипа на,Кърпачев ” в „ Б ” група. В хода на кариерата си играе един до друг с огромни имена. В Ловеч е съотборник с героя от Съединени американски щати 94 Петър Хубчев, а в „ Спартак ” (Плевен) с маестрото Пламен Гетов. През втората година от военната му работа го изпращат в „ Чавдар " (Троян), където началник е единствената жена футболен ръководител по онова време Цонка Карадочева.

 

В Троян обаче боецът Спасов среща друга доста по-важна жена, която му прекатурва живота – брачната половинка Мариета.  Двамата се женят и имат благополучен брак повече от 35 години, до този съдбовен 11 ноември. Освен вдовица, убитият на пътя Феро оставя още две дъщери и внучета.

 

Ферарио Спасов влиза в треньорския поминък едвам на 32 години в зората на прехода. И за добре пристигнал поема най-горещия картоф – новоизлюпеното отборче с огромни упоритости „ Олимпик ” от село Галата, което с помощта на своите босове Страхил Димчев и Станислав Танев – Камилата по-късно се трансформира в чудовище даже за водещите тимове в „ А ” група. Истинският проектант на играта на „ Олимпик ” обаче е Ферарио Спасов, който събира двайсетина момчета от селската околия.

Всеки от тях играе със сърце и душа като за трима, както по-късно споделя техният треньор. И тъй като ненавиждат да губят, всички противници мразели тях.

 „ На стадиона в Галата имаше една желязна врата. Само като хлопнеше и гостите към този момент падаха с два гола ”, разказвал е приживе треньорът за невероятното начало на кариерата си.

 

След две години в Галата Феро поема „ Литекс “, който по това време таман е прекръстен по този начин от „ Ловеч и се намира в „ Б ” група. Със солидния тил на боса Гриша Ганчев, треньорът Спасов сглобява доста мощен тим през есента на 1996 година с играчи като Росен Кирилов, Стойчо Стоилов и Димчо Беляков, които стават бъдещи национали на България. Класира го за елита още от първия опит.

 

На идващия сезон става асистент на Димитър Димитров – Херо, когато „ Литекс ” печели шампионската купа. Година по-късно Феро се връща отпред на тима и през зимата на 1998 година реализира историческата победа 8:0 над ЦСКА с треньор Димитър Пенев и играчи в състава като Мартин и Стилиян Петрови.

 

И до ден сегашен върху този мач виси сянката на подозрението. Как стана по този начин? Феро има простичко пояснение: „ Много неща се изговориха, само че истината беше, че всичко, което изпробвахме в този мач,  ни се получи брилянтно.

 

Такова нещо се случва един път на 100 години. „ Литекс ” отпред с Ферарио още веднъж е първенец и през 1999 година За ЦСКА остава безконечният позор от погрома. А самият Феро по-късно става жертва на личния си успех. През сезон 2004 – 2005 поема алените, само че изкарва единствено доникъде на шампионата.

 

Въпреки първото място в класирането и положителните резултати (най-вкарани голове) Спасов изненадващо е освободен. Началниците на „ Армията ” скалъпва някакъв фиктивен мотив, само че във футболните среди се приказва, че в дъното на уволнението му стои и недоволството на почитателите. Мнозина от тях му имат зъб за фиаското с 8:0 в Ловеч и не харесват играта на ЦСКА под негово управление. През пролетта Спасов се оказва сменен от сърбина Миодраг Йешич. Той продължава положителната инерция от есента и ЦСКА става първенец. По злокобна подигравка на ориста и двамата треньори, донесли 30-та купа на „ Армията “, починаха в автомобилни произшествия.

 

След разочарованието с ЦСКА Ферарио Спасов печели единствено още един трофей – Суперкупата на България през 2010 година с „ Литекс “, само че в никакъв случай не олеква като треньор. В идващите години се заема да прави може би най-неблагодарната работа в специалността – да прави от разпасани команди сносни тимове. От заблудени ритнитопковци – грамотни футболисти. Викаха го на пожар под дърво и камък да избавя ситуацията. Така беше в „ Дунав “ и „ Берое “, на два пъти в „ Ботев “ (Пд), цели три пъти в „ Монтана “. Навсякъде обаче футболните началници му се качват на главата, а той не търпи.

 

Просто си стяга багажа и си потегля – без неприятни мисли, без кавги.

 

В последните години треньорската му задача става все по-трудна, а футболът безусловно му оставя белег по сърцето. През пролетта на 2021 година бе признат в болница в тежко положение след изострен инфаркт, само че прескочи трапа като по знамение. След тази драма всички близки към него го увещават да спре с футбола и да си гледа здравето. Но с побелели коси и мустаци Феро продължава да работи безшумно и непретенциозно при дилетантите в името на обичаната игра. Първо се хваща със „ Севлиево “, а след това в „ Дунав “ (Лом) – последната му спирка в кариерата… И в живота.

Инфо: Уикенд

Тагове: Ферарио Спасов футболен треньор инфаркт Шереметя Мариета Спасова Начо Пантелеев
Източник: kliuki.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР