Вероятно по-възрастните ни читатели си спомнят за това как Тодор

...
Вероятно по-възрастните ни читатели си спомнят за това как Тодор
Коментари Харесай

Тодор Живков си навлича гнева на Брежнев заради сближаването с японския император Кирохито


Вероятно по-възрастните ни читатели си спомнят за това по какъв начин Тодор Живков копнееше да трансформира страната ни в водач в областта на електрониката.

 

„ Тази година отваряме цех за полупроводници, следващата година – за цели “, споделяше той и ентусиазмът му растеше ли растеше. Интересът на Живков към високите технологии се зародил още след първото му посещаване в Япония напролет на 1970 година Той посетил Страната на изгряващото слънце поради провеждащото се в Осака международно ревю „ Прогрес и естетика на човечеството “.

 



България даже била открила известно съдействие с японски компании под мощното усещане на видяното в Осака – развиването на електрониката и електронизацията на другите сфери на публичната активност, роботите и новите средства за връзка.

 

Тато приготвя две докладни мемоари – едната до Леонид Брежнев, а другата – до Политбюро на Централен комитет на Българска комунистическа партия. В тях той бие паника поради сериозното закъснение на социалистическите страни в развиването на технологиите и организацията на производството и изказваше редица съображения за превъзмогването на това състояние.

 

В Япония, Живков се срещнал с мастити предприемачи, както и с император Хирохито. Японският държател наричал българския си посетител „ братовчеде “., защото считал, че двата народа имат общи корени и че връзката сред тях е още отпреди новата епоха.

 

Тато бил единственият държавен началник от соцлагера, отишъл на ЕКСПО-то, а на връщане в София минал през Москва. В Кремъл се срещнал с Брежнев, който много му се карал за това, че е бил в Япония, както и за думите му, че социализмът изостава във връзка с технологиите.

Източник: Уикенд
Източник: kliuki.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР