Вероятно очаквахте продължението след многоточието да е “противоречията, “различията... Но

...
Вероятно очаквахте продължението след многоточието да е “противоречията, “различията... Но
Коментари Харесай

Да изгладим... дрехите

Вероятно очаквахте продължението след многоточието да е “противоречията ”, “различията ”... Но този път ще приказваме безусловно. Гладенето - прозаично, само че належащо. За множеството хора е неприятна (особено през лятото) активност и постоянно върви гарнирана с думи като “мразя ”, “не обичам ”, “ако мога си го икономисвам ” и сходни. Неприятна и потискаща панорама е големият куп пране, който чака безусловно да мине през ръцете ни. И измежду парата, вдигаща се до момента в който гладим – в директния и преносния смисъл, се питаме няма ли по-лесен метод или някакви тънкости, които да ни спестят време.

Първо да огледаме работното място, по този начин да се каже. Дъските за гладене имат преимуществото да се нагласят на друга височина, което ни разрешава да гладим седнали. Така е надалеч по-удобно вместо да изтърпяваме непоносимите болки в гърба. Макар че имат мека поставка добре е да постелите памучно парче плат. Удобно е в случай че се снабдите и с така наречен ръкавник. Това приспособление в действителност икономисва много време.

Вторият значим детайл е положителната ютия. Оръдието на труда  Тя е поръчител за по-бързо и добре свършена работа. Затова в случай че остарелият апарат към този момент издъхва, и се каните да го промените, огледайте добре какво се предлага и инвестирайте средства в по-качествен артикул. Ще ви спести време и старания, а това не е за подценяване. Преди да започнете да гладите е добре да почистите ютията. Ако има полепнали власинки може да ги премахнете с оцет. Ако не се постанова по-основно разчистване минете със изсъхнал парцал и по-късно разгладете пробно парче плат, с цел да ревизирате за тези неприятни жълти петна, които се получават от парата от време на време.

Такааа в този момент да обърнем взор към прането. Дааа, купът в действителност е огромен  Затова една от хитростите за илюзия на мозъка е да го разделите на няколко по-малки купчинки. Сортирайте облеклата съгласно материята и започнете с тези, изискващи по-малък градус на гладене и последователно увеличайвайте температурата. Така първо няма заплаха да повредите някоя дреха, залепвайки прекомерно гореща ютия върху нея и второ когато погледнете ще виждате единствено дребна част от прането и това ще ви работи стимулиращо. Пуснете си обичана музика и да започваме.

- Най-общите правила гласят, че се глади постепенно, от необятните елементи на облеклата към тесните и по дължина, а не по широчина, с цел да не се разпъне плата.

- През зимата постоянно ни се постанова да гладим дебели вълнени поли и панталони. Това е добре да става от опаковата страна и през влажна забрадка. Първо
минавате през шевовете и джобовете. При полите ръбът на подгъва не се глади, тъй като ще се получи дипла. Ако са останали следи от ютията леко ги навлажнете с памучен тампон и след това изгладете през парче плат.

- Дрехите от трико изискват особено внимание, тъй като при погрешно гладене елементарно губят формата си и се деформират. Желателно е да са влажни. Добре е да премествате ютията, а не да я плъзгате, с цел да не разпънете плата.

- Панталони - тях също е добре да гладите през влажна забрадка. Започвате с колана и горната част и по-късно идва ред на ръба, в случай че би трябвало да има подобен. За да е прав двата шева вътрешният и външният би трябвало да съответстват. За да не се разместват може да ги забодете в горния и долния край с топлийки.

- Ризите се гладят от опаковата страна. Започвате от гърба, след това ръкавите, предницата и най-после яката. Обърнете й внимание. Започнете от ъглите във вътрешността, първо от опаковата след това от лицевата страна.

- Дрехи от коприна. Тези от естествена се гладят влажни дори без да се сушат, единствено ги увийте след изпиране в суха хавлиена забрадка. Светлата коприна се глади откъм лицевата страна, а тъмната от опаковата. Изкуствената коприна е добре да не се глади постоянно, тъй като се поврежда. А когато се постанова, това става единствено от опаковата страна.

- Пресъхналите облекла се гладят мъчно. Затова може да ги напръскате с гореща вода и да ги завиете на руло, с цел да се овлажнят отмерено.
И така гладенето е завършило. Не бързайте да прибирате облеклата. Закачете ги на закачалки, оставете ги един час да постоят, с цел да изстинат и едвам по-късно приберете в дрешника.

Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР