Вероятно мнозина от вас са се сблъсквали с този необясним

...
Вероятно мнозина от вас са се сблъсквали с този необясним
Коментари Харесай

5 причини да се чувстваме уморени сутрин

Вероятно мнозина от вас са се сблъсквали с този непонятен феномен. Въпреки че в действителност сте спали задоволително дълго през нощта, сутринта се чувствате като премазани от валяк. Вместо бодри и отпочинали, вие сте изтощени и изтощени, без капчица сила. Ще ви посочим няколко аргументи за това положение, които пострадалите безусловно би трябвало да заобикалят. И тогава още веднъж ще си върнете съня, даряващ мощ.

1.  Алкохол предходната вечер

Чаша вино, една бира след работа или коктейл с другари: всичко това звучи примамливо, само че не трябва да ви става табиет преди лягане. Изследванията демонстрират, че спиртните питиета имат извънредно нездравословно влияние върху съня. В реалност алкохолът нарушава качеството му и даже съкратява етапа на дълбокия сън.

2.  Лекарства

Някои лекарства имат същия резултат като алкохола. Наистина, те ни вършат сънливи и отпуснати и ни оказват помощ да заспим по-бързо, само че след приема им качеството на съня може да пострада доста. Спим неспокойно и имаме съкратени етапи на бездънен сън. Нищо чудно, че на сутринта се усещаме изцяло изцедени.

3.  Спалнята е прекомерно светла

Само в добре затъмнена стая тялото може да си почине пълноценно и да си набави задоволително сън. Ако предпочитате помещението, в което спите, да е по-светло, би трябвало да знаете, че е допустимо светлината да попречи на съня ви. Дори когато очите са затворени, организмът усеща съществуването й. За да се радваме на необезпокояван сън, преди да си легнем, би трябвало да се погрижим в стаята да не прониква никаква светлина.

4. Телевизия преди лягане

Безброй хора обичат преди лягане да гледат телевизия – било то обичания сериал, забавен филм или просто да трансферират каналите. Във всеки случай този табиет не усъвършенства качеството на съня, даже в противен случай. Виновна е светлината, която телевизионният екран излъчва. Тя ни разбужда и ни предизвиква вътрешно безпокойствие. И вместо да си починем добре през нощта, или се разсънваме и не можем повече да заспим, или спим неприятно.

5. Кофеин следобяд

Най-вероятно всички знаят, че не трябва да пият кафе директно преди лягане, с цел да не прогонят съня си. Но и следобяд е добре да се въздържате от ароматната кафява напитка. В действителност  организмът на някои хора разгражда кофеина едвам след 12 часа, заради което може да срещнат съществени проблеми със заспиването.

Цветелина Велчева

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР