Вероятно малко хора знаят, че първата люта ферма в България

...
Вероятно малко хора знаят, че първата люта ферма в България
Коментари Харесай

Бизнес не за пари, а за щастие: Лютата страст на едно семейство от с. Страшимирово

Вероятно малко хора знаят, че първата " люта " плантация в България – Hotfarm – се намира в с. Страшимирово, Варненско. Историята ѝ стартира в далечната 1997-ма година, когато Дарина и Христо Родинови се захващат със земеделие. Целия си опит и знания получават от своите предшественици, които също са били земеделци, също и от книгите, само че най-много от практиката, която за тях е всекидневие и метод на живот. През 2011 година обаче у Христо Родинов се появява любознанието да разбере малко повече за лютия свят, тъй като осъзнава, че в България няма съвсем никакво многообразие от люти чушки, с изключение на най-известните сортове.

В началото аз, майка ми и сестра ми не подкрепихме татко ми в това негово занимание. След 2 – 3 години обаче той съумя да отгледа ужасно доста люти чушки в нашия дом и стартира да прави сосове. В един миг майка ми реши да го поддържа и двамата дружно започнаха да основават разнообразни артикули ”, споделя пред Economic.bg Славена Родинова, щерка на Христо и Дарина.

Така фамилията взема решение да събори остарелия сайван в двора на къщата си и съумява да построи малко дружество. Във фермата, ситуирана на брега на Варненското езеро, към този момент няколко години работи цялото семейство – майка, татко, две дъщери и шурей. Парадоксално е, че допреди да се захванат с този бизнес, никой член от фамилията не е обичал да яде люто.

Славена постоянно е мечтала да се занимава с музика. Но по време на пандемията тя вижда златна опция в това да се прибере в родното си село Страшимирово, да оказва помощ на родителите си и да надгражда това, което те са основали към оня миг. А нейната сестра Елена в един миг осъзнава, че през годините е работила за нечия друга фантазия, не за своята. Наблюдавайки родителите си, Елена осъзнава, че те не просто отглеждат зеленчуци, а основават история и взема решение, че няма по-добра опция от това да ги поддържа.

Това беше по-улегнал път, по който да стъпвам и да създавам. Към оня миг нашите артикули можеха да се намерят главно на фермерските пазари, те изглеждаха по напълно друг метод, а логото ни беше купено за 20 $ от Щатите. Всъщност тогава повярвах в този бизнес, който дава на България, а и на света един малко по-различен артикул ”, сподели Славена.
Производственият развой
Родинови се стремят бизнесът им да е оптимално природосъобразно и зелен. Hotfarm затварят целия цикъл на произвеждане – от засаждането през основаването на корен, укрепването, до откъсването на плода. И всичко това собственоръчно. Семейството има вяра, че за развъждането на всяко едно растение, както и за лютите чушки, е нужна обич и отдаденост. Дори когато създават сосове, те отстраняват всички семена и ципи от чушките, с цел да може да се употребяват и от хората с сензитивен корем. От семената и ципите, които остават, в Hotfarm вършат студенопресовано масло от люти чушки.

“Ние сме хора от село, а това да си част от целия индустриален развой – от засяване на семената до готовия артикул, след това да го видиш в магазина – ни носи голямо благополучие и ни движи напред. Затова бизнесът пристигна доста след щастието от свършената работа ”, изясни Славена Родинова.

Много е съвременно в днешно време да си бизнесмен. Но множеството хора желаят да са такива, с цел да имат постоянни приходи и финансова самостоятелност. При нас обаче това не беше водещо, ние вложихме нашата пристрастеност и обич към това, с което се занимаваме ”, добави тя.

Тази година Hotfarm са съумели да разширят площта на стопанството си и са основали фамилен ресторант под формата на оранжерия, като задачата им е да се резервира оптимално достоверността на това, че преди години там са се отглеждали люти чушки. Към момента екипът на лютата плантация се състои от 10 индивида, като имат и сезонни служащи, които им оказват помощ по време на беритбата.

“Производствено ни дружество не е огромно, само че то напълно е направено за нашата технология на произвеждане, по тази причина все още екипът ни е една добре смазана машина ”, акцентира Славена.

Фермата ни е извънредно уютно място, което съхранява духа на селото, само че и на модерното време, в което ние живеем. Нашият дом, оранжериите, демонстрационната оранжерия, предприятието и дегустационна зала, всичко се намира в нашата плантация ”, сподели още тя.
„ Лют тур “
Семейство Родинови провеждат и единствения по рода си “Лют тур ” в България. Той включва посрещане на посетители със специфичен пикантен безалкохолен коктейл, изработен напълно по домашна рецепта. Турът продължава с разходка из фермата и осъществяване на разширена сказка. Представя се подробна информация за всеки обособен вид чушка – от кое място идва, нейните характерности, лютивина, специфики, по какъв начин се отглеждат, сеитба, рандеман, най-чести вредители и заболявания, както и забавна информация за другите сортове. Лютият тур приключва с вечеря във фермата, където гостите могат да опитат всички артикули на Hotfarm.

Посрещаме доста туристи, целият този развой остойностява продукта по един по-различен метод. След туровете хората не желаят да си потеглят, а ние с тях ставаме доста близки. Обратната връзка, която имаме от посетителите е, че това е едно в действителност вълшебно място ”, съобщи Славена.

“Във фермата ни постоянно идват и хора, които не обичат люто и споделят, че няма да опитат нищо. За тези хора ние преоткриваме един тотално друг свят, в който те се влюбват. Ние приготвяме рецепторите им като им даваме артикули с друга степен на лютивост и едвам тогава хората са склонни да опитат много по-люто, в сравнение с действително считат, че могат да понесат ”, споделя тя.
Сортовете чушки
В момента в Hotfarm се отглеждат над 70 сорта люти чушки. През март 2022 година семейство Родинови получават документ за новия най-лют вид българска чушка, който Христо Родинов култивира и основава – “Български дух ”. Новият вид е записан във всички публични европейски каталози на зеленчуците и плодовете и може свободно да се търгува в Европейски Съюз.

Чушката, която моят татко сътвори, е с лютивина сред 200 и 300 хиляди сковила, което е доста огромно достижение за нашите географски ширини. За съпоставяне, досега най-лютата българска чушка – “Български морков “ – е сред 10 и 30 хиляди сковила ”, съобщи Славена.

В с. Страшимирово се отглежда и най-лютата чушка в света – сортът “Kаролина Рийпър “, кг от която коства 200 лева и се предлага единствено в бутиковите магазини.

“Българите сме народ, който обича да се провокира, изключително мъжката част от обществото. Хората идват при нас и непосредствено желаят да опитат най-лютата чушка в света, само че ние не им даваме, в случай че не сме сигурни, че могат да я понесат и са подготвили организма си ”, изясни тя.
Не са единствено чушките
Освен люти чушки и сосове, семейство Родинови оферират и много екстравагантни сладка и кафета.

Както Ви споделих първоначално, женската част от нашето семейство не подкрепяхме татко ни в новото му начинание. Но след това първата, която се възпламени по лютото, беше майка ми. И защото искаше да се извини на татко ми, че не го е подкрепила през цялото време, искаше да измисли нещо друго и екзотично с неповторим усет и приложение, и по този метод да му сервира извиненията си. Сладкото от люти чушки стана доста известно в България и считам, че и ние сме съдействали за това ”, споделя Славена Родинова.

Майка ѝ дълго време търси съвършения усет и рецепта, а в един миг се оказва, че сладкото от люти чушки символизира извинението и огромната обич сред Дарина и Христо Родинови.

Наред с всички гости, Родинови виждат, че и децата, които посещават фермата и научават нови неща, желаят да употребяват от продуктите. Това въодушевява фамилията да сътвори сос от зеленчуци с ниска степен на лютивина, особено за децата.

Освен по българските щандове, продуктите на Hotfarm могат да се бъдат открити в Полша, Германия и Китай.

Виждам продукта ни в Европа, в Корея, в Япония и Съединени американски щати, сега водим договаряния с тези страни ”, сподели Славена.
„ Люто шоу “
Когато Славена е била в университета, е имала задачата да направи план – някакво предаване, шоу, което да се излъчва. Тъй като към този момент е била запалена по лютото, е било ясно, че нейният план ще бъде обвързван с люто шоу. По това време тя открива и американското YouTube предаване HotOnes и взема решение нейният план да е сходен на това предаване единствено че в България. Славена основава плана на хартия, само че тогава той не вижда бял свят.

“През 2019 година с нас се свързва Константин Кънев, прочут като Nothx, с концепцията да създадем дружно „ Люто шоу “. Веднага по-късно с него си направихме среща. Споделих му и му демонстрирах моя план, той ми сподели каква е неговата концепция и по този начин действително направихме предаването, което считам, че стана сполучливо. Много хора научиха за нашите артикули и започнаха да поръчват още повече ”, изясни Славена.
Препятствията по пътя
Както множеството хора, които се захващат с някакъв бизнес, по този начин и семейство Родинови са имали значително трудности по пътя си.

Минавали са ми мисли през главата да захвърля всичко, тъй като лишенията са били доста, изключително когато нямаш верния и неверния образец пред себе си. Ние сме основали всичко със лични средства – всичко, което изкарвахме, го инвестирахме назад. Имало е моменти, в които сме могли единствено да си покрием сметките. Това от време на време те разколебава ”, акцентира Славена.

“Пандемията, войната и покачването на цените също оказаха въздействие върху нас. При мен беше по-скоро боязън, че няма да успеем да съхраним това, което създадохме ”, добави тя.

Към днешна дата обаче семейство Родинови виждат плодовете на труда си – марката им е различим и съумяват да четат любовта в очите на хората. По думите на Славена за тях е значимо хората да им имат доверие, да усещат, че ще употребяват нещо същинско, отгледано от едно българско семейство, което живее на село.

Славена Родинова поучава младежите, които търсят себе си, да пробват разнообразни неща и щом усетят сферата, в която желаят да се развиват, да си дадат късмет и да заобичат специалността си.

Аз в никакъв случай не съм си представяла, че ще се занимавам с люти чушки и със земеделие, а с музика. Но при мен обичта към работата пристигна откакто започнах да я упражнявам. Възможностите са доста, а и България е удобно място за развиване ”, заключи тя.

Последното нещо, с което са се захванали семейство Родинови, е да навлязат в хорека бранша, като създават продуктите си с нов прочит, тъй че да са подобаващи за потребление в хотели и заведения за хранене. През 2023 година Hotfarm ще създаде и нови артикули с новоотрития вид чушка “Български дух ”.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР