Вероятно четете този текст на устройство, захранвано с батерии. Знаете

...
Вероятно четете този текст на устройство, захранвано с батерии. Знаете
Коментари Харесай

Какво става с батериите, когато е топло и когато е студено

Вероятно четете този текст на устройство, захранвано с акумулатори.

Знаете ли обаче, че батериите доста наподобяват на Златокоска от приказката? Не правят обири с щурм, само че сигурно избират изискванията да не са прекомерно горещи и прекомерно студени. Те имат най-хубава работна температура и е добре да знаете каква е тя, в случай че климатът отива в едната или другата прекаленост.

Батериите съхраняват и освобождават електричество при поискване като вършат това с помощта на химията. Когато се употребяват, химичните реакции освобождават електричество, което зарежда устройствата. Важно е да се означи, че батериите, като да вземем за пример литиево-йонните в телефоните, таблетите и доста други джаджи, имат най-хубава работна температура от 15-35°C. Над този диапазон нещата стават рискови.

Както беше обяснено нагоре, ключът към батериите е химическата реакция – тя обаче може да се форсира посредством повишение на температурата и да се забави посредством понижаването ѝ. Но това не е цялата история.

Трябва да се вземе поради и вътрешното противодействие, което може да бъде функционалност на температурата. При някои акумулатори то е най-ниско при стайна температура, а когато стане прекомерно топло, се усилва. Това може да наподобява като метод да се балансира по-бързата реакция и да се получи постоянен поток от сила – само че не всеки път става по този начин. Вътрешното противодействие ще създаде още повече топлота, което може съществено да повреди батерията ви.

Макар че при по-висока температура може да има по-добра продуктивност в избран потенциал, батерията също по този начин остарява по-бързо.

Другата прекаленост също не е идеална. Ако разполагате с устройство, захранвано с батерия – като да вземем за пример мобилен телефон – което не може да разсейва дейно топлината, то може да работи по-добре през леден зимен ден спрямо парещ летен. Но това не значи, че студът самичък по себе си е по-добър.

По-бавната химическа реакция значи по-малък електрически ток, а вътрешното противодействие се усилва при по-ниска температура, което пък значи още по-малък ток. Така че в действителност студеното време може да направи невероятно потреблението на батерията, да вземем за пример в автомобил. Затова нормално автомобилните батерии се оферират с гаранция за най-малък ток, който могат да генерират за пускане на мотора при студено време.

При поднулеви температури литиево-йонните акумулатори имат неприятни характерности, като потенциалът на разреждане понижава фрапантно и батериите като цяло са по-малко дейни.

При потреблението на акумулаторите може да нямате надзор върху детайлите, само че при съхранението им би трябвало да имате. Съхранявайте ги на хладно и изсъхнало място, надалеч от влага и директна слънчева светлина.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР