Вероятно България няма да загуби нито едно евро по Програмата

...
Вероятно България няма да загуби нито едно евро по Програмата
Коментари Харесай

Министър Вътев: Вероятно България няма да загуби нито едно евро по ПРСР 2014-2020 г.

Вероятно България няма да загуби нито едно евро по Програмата за развиване на селските региони /ПРСР/ 2014-2020 година Работим в ускорено движение по осъществяването на Програмата, като увеличихме опциите за поддръжка и рационализация на земеделските стопанства, сподели министърът на земеделието и храните Кирил Вътев пред парламентарната Комисия за надзор върху ръководството на средствата от европейските фондове .

В момента на встъпването ни в служба рискът от загуба на средства по ПРСР беше 120 милиона евро , напомни министърът. Към днешна дата, след едно посещаване в Брюксел на зам.-министър Таня Георгиева и шефът на фонда Георги Тахов, вероятността да сме с 0 загуба и даже с надплащане е доста огромна, само че чакаме отговора на Европейската комисия, изясни още той.

За настоящото положение на ПРСР заместник-министър Таня Георгиева заяви, че са разпознати провокации и опасности по осъществяването и са подхванати ограничения за превъзмогването им. Тя посочи, че Управляващият орган на Програмата претендира пред Европейска комисия за признание на форсмажорни условия като COVID-19 и войната в Украйна , които са попречили осъществяването на заплащания към бенефициенти по другите ограничения и подмерки от страна на ДФЗ през календарната 2023 година Общата сума на разноските, попадащи в обсега на претендирания форс-мажор, по предварителни данни, е в съвсем еднакъв размер със средствата под риск.

Заместник-министър Георгиева посочи, че индикативните периоди включват няколко съществени стъпки . Службите на Европейска комисия уведомяват до края на февруари по отношение на вероятно отчисление на средства, като при положение на такова, държавата-членка има разполагаем още 2 месеца да се съгласи или да оспори тези суми.

Пред Комисията бяха показани и подхванатите ограничения от страна на Управляващия орган и Държавна фирма „ Земеделие “ за цялостно асимилиране на ресурса.

„ Всички тези дейности действително осигуриха буфер за спомагателни ликвидни средства за разплащане по ПРСР 2014-2020, за жалост незадоволителни за цялостно компенсиране на отрицателните косвени последствия от войната в Украйна и забавянето на стопанската система в последните 2 години на равнище Европейски съюз “, заключи тя.

Дискутирано беше и договарянето на всички средства по метода Водено от общностите локално развиване /ВОМР/. Министър Вътев изясни, че този метод се преглежда освен в обществено отношение, само че и като инструмент за справяне с демографията. Водим непрекъснати диалози в Министерски съвет с останалите ръководещи органи, финансиращи метода, уточни министърът.

По време на съвещанието заместник-министър Деян Стратев показа настоящото положение и прогрес по отношение на насъбраните забави при пускане на Програмата за морско дело, риболовство и аквакултури /ПМДРА/ 2021-2027 година

Когато започнахме работа установихме няколко риска един, от които закъснение. Към момента сме подхванали ограничения, които усъвършенстват осъществяването на ПМДРА, съобщи заместник-министър Стратев. Той добави, че все още има три отворени процедури по Програмата на стойност 36 млн. лв. . До края на годината предвиждаме отварянето на още 12 процедури на стойност 98 млн. лв. , съобщи още

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР