Вероятно България няма да загуби нито едно евро по Програмата

...
Вероятно България няма да загуби нито едно евро по Програмата
Коментари Харесай

Министър Кирил Вътев: Вероятно България няма да загуби нито едно евро по ПРСР 2014-2020 г.

Вероятно България няма да загуби нито едно евро по Програмата за развиване на селските региони (ПРСР 2014-2020 г.). Работим в ускорено движение по осъществяването на Програмата, като увеличихме опциите за поддръжка и рационализация на земеделските стопанства. Това съобщи министърът на земеделието и храните Кирил Вътев пред парламентарната Комисия за надзор върху ръководството на средствата от европейските фондове.

В момента на встъпването ни в служба рискът от загуба на средства по ПРСР беше 120 милиона евро, напомни министърът. Към днешна дата, след едно посещаване в Брюксел на зам.-министър Таня Георгиева и шефът на фонда Георги Тахов, вероятността да сме с нула загуба и даже с надплащане е доста огромна, само че чакаме отговора на Европейската комисия, изясни още той.

За настоящото положение на Програмата заместник-министър Таня Георгиева заяви, че са разпознати провокации и опасности по осъществяването и са подхванати ограничения за превъзмогването им. Тя посочи, че Управляващият орган на Програмата претендира пред Европейска комисия за признание на форсмажорни условия като Ковид - 19 и войната в Украйна, които са попречили осъществяването на заплащания към бенефициенти по другите ограничения и подмерки от страна на ДФЗ през календарната 2023 година Общата сума на разноските, попадащи в обсега на претендирания форс-мажор, по предварителни данни, е в съвсем еднакъв размер със средствата под риск.

Заместник-министър Георгиева посочи, че индикативните периоди включват няколко съществени стъпки. Службите на Европейска комисия уведомяват до края на м. февруари по отношение на вероятно отчисление на средства, като при положение на такова, държавата-членка има разполагаем още 2 месеца да се съгласи или да оспори тези суми.

Пред Комисията бяха показани и подхванатите ограничения от страна на Управляващия орган и Държавна фирма „ Земеделие " за цялостно асимилиране на ресурса.
Всички тези дейности действително осигуриха буфер за спомагателни ликвидни средства за разплащане по ПРСР 2014-2020, за жалост незадоволителни за цялостно компенсиране на отрицателните косвени последствия от войната в Украйна и забавянето на стопанската система в последните 2 години на равнище Европейски съюз, заключи тя.

Дискутирано беше и договарянето на всички средства по метода Водено от общностите локално развиване (ВОМР). Министър Вътев изясни, че този метод се преглежда освен в обществено отношение, само че и като инструмент за справяне с демографията. Водим непрекъснати диалози в Министерски съвет с останалите ръководещи органи, финансиращи метода, уточни министърът.

По време на съвещанието заместник-министър Деян Стратев показа настоящото положение и прогрес по отношение на насъбраните забави при пускане на Програмата за морско дело, риболовство и аквакултури (ПМДРА) 2021-2027 година
Когато започнахме работа установихме няколко риска един, от които закъснение. Към момента сме подхванали ограничения, които усъвършенстват осъществяването на ПМДРА, съобщи заместник-министър Стратев. Той добави, че все още има три отворени процедури по Програмата на стойност 36 млн. лв.. До края на годината предвиждаме отварянето на още 12 процедури на стойност 98 млн. лева, съобщи още заместник-министърът.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР