Вероятният бъдещ премиер на Финландия след победата на десноцентристката си

...
Вероятният бъдещ премиер на Финландия след победата на десноцентристката си
Коментари Харесай

Консерваторите спечелиха във Финландия, фискалната дисциплина – основен приоритет на Петери Орпо

Вероятният предстоящ министър председател на Финландия след успеха на десноцентристката си Национална съдружна партия (НКП) на парламентарните избори в страната в неделя, 53-годишният Петери Орпо трансформира фискалната дисциплинираност в собствен главен приоритет.

Консервативната Национална съдружна партия (НКП) завоюва победа при оспорваната борба за избор. Крайнодясната партия „ Финландците “ получи рекордното второ място, а социалдемократите на министър-председателя Сана Марин приключиха на трето.

„ Въз основа на този избирателен резултат ще стартираме договаряния за сформиране на държавно управление във Финландия “, съобщи водачът на НКП Петери Орпо.

Този умел някогашен министър, който резервира поста на партиен водач макар провалянето на парламентарните избори през 2019 година, в този момент съумя да победи известната си социалдемократическа съперничка, досегашната държавна лидерка Сана Марин, както и антиимигрантски настроените националисти от партия „ Финландците “, които също се надяваха да завоюват премиерския пост.

„ Това е огромна победа “, съобщи този наследник на професионален политик пред поддръжниците си след напрегнатата изборна вечер.
Във Финландия, която към този момент е всекидневен член на клуба
на „ спестовните “, или „ стиснатите “, страни от Европейския съюз, загрижени за бюджетната дисциплинираност, неговото идването на власт може да вещае някои конфликти в Брюксел, когато стане въпрос за разхлабване на кесията.

Да спрем да усилваме дълга

„ Най-важното нещо е да спрем да усилваме дълга “, съобщи той по време на предизборната си акция.

Достигащ 73 % от Брутният вътрешен продукт, държавният дълг на Финландия остава много под равнищата на други европейски страни.

Петери Орпо обаче съумя да убеди хората, че това ниво, което е повишено с към 10 пункта за четири години, е обезпокоително и че проектът за икономии на стойност 6 милиарда евро е от значително значение.

Изправен против Сана Марин, показала се добре по други значими въпроси – оправянето с пандемията от, присъединението към НАТО,
твърдостта по отношение на Москва и ангажираната поддръжка
за Украйна – той наподобява откри нещото, което счита за слабост на 37-годишната лидерка.

„ Искам да оправя стопанската система ни, желая да подтиквам икономическия напредък “, сподели политикът, приключил политология и стопанска система.

Сана Марин „ не е загрижена за стопанската система, не е загрижена за дълга “, добави той, навличайки си ответни обвинявания от страна на своята съперничка, че желае да „ вземе от бедните, с цел да даде на богатите “.

Управление, само че с кого?

Син на някогашен кадър на НКП, историческата партия на финландската десница, Петери Орпо водеше социологическите изследвания, само че през последните седмици преднината му понижа, което докара до доста оспорван тристранен конфликт.

След успеха този политик, произхождащ от югозападната част на страната, ще получи премиерския пост, в случай че не се случи нещо ненадейно.
Той обаче е изправен пред алтернатива за образуването
на болшинство в 200-местния парламент.

Орпо може да се ориентира към левицата, отпред със Сана Марин, с цел да образува „ синьо-червено “ държавно управление, което не е табу във финландската политика.

Това обаче би изглеждало непоследователно, откакто той насочи остри рецензии против икономическата политика на социалдемократите.

Или, което е по-вероятно, Орпо може да подаде ръка на крайнодясната националистическа партия „ Финландци “. Тя обаче следва антиимигрантска линия, която също е сложна за координиране с неговата лична стратегия.
„ Според мен Финландия не може да оцелее без повече трудова имиграция “,
сподели той по време на акцията. „ Искам Финландия да остане отворена, интернационална страна, от това живеем, от износа. “

Но макар тези и други разлики във връзка с Европейски Съюз и климата, неговата партия и националистическата групировка „ имат доста общи неща “, добави той по време на акцията.

„ Във Финландия няма крайнодясна партия “, увери той задграничните медии нощес.

Стилът му е доста обичаен, с огромни очила и къса коса.

Орпо е женен, има две деца и обича природата, риболова и пешеходния туризъм. Занимава се с политика от тийнейджърските си години, само че му лишава дванайсет години да приключи магистърската си степен, защото е прекомерно ангажиран с активистката си активност.

Дълголетието на този спокоен и прелестен, даже неопределен човек, повдига въпроси в един ядовит и безсърдечен политически свят.

Привидното му успокоение от време на време е преимущество в разгорещените полемики, само че той постоянно е притискан в ъгъла от по-остри оратори.

50-годишният мъж също по този начин прави гафове, като да вземем за пример, когато трябваше да се извини за това, че разкритикува „ крещенето “ на Сана Марин и различен партиен водач по време на спор, с което си навлече обвинявания в сексизъм.

Той обаче е привикнал да се оправя с съперници, които са по-ярки или по-известни в чужбина от него. Както когато измести от лидерския пост в партията някогашния министър председател Алекс Стуб.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР