Вернисаж на 7 януари, четвъртък, от 17.00 до 20 часа,

...
Вернисаж на 7 януари, четвъртък, от 17.00 до 20 часа,
Коментари Харесай

Националната галерия представя - Никола Танев. На път

Вернисаж на 7 януари, четвъртък, от 17.00 до 20 часа, при съблюдаване на всички противоепидемични ограничения и следен достъп.
Навършиха се 130 години от рождението на Никола Танев – и в дословния, и в преносния смисъл – един от най-колоритните български художници. Чрез архивни документи, скици и живописни произведения от фондовете на Националната изложба и от сбирката на Неделин Петров, изложбата в Националната изложба маркира географията на Таневите пътувания. Осъществявани постоянно в кръга на европейското, те са и завръщания - към родното, домашното: добре познатото и постоянно особеното.
 Национална изложба показва Никола Маринов Ателието на свободния дух Национална изложба показва Никола Маринов " Ателието на свободния дух "
Национална изложба показва Никола Маринов " Ателието на свободния дух "   Вернисаж на 29 октомври, четвъртък, от 17.00 до 20.00 ч...
Няма различен български художник, пътувал толкоз доста като НиколаТанев. Това е неговият метод на живот – да събира усещания, с цел да работи, с цел да демонстрира и да продава картините си. Неговите пътешествия са главен източник на ентусиазъм и приходи. Пътува и за развлечение, само че от време на време и като опит за започване на чисто, като радостно бягство, само че от време на време и като тъжно превръщане към отминалото.
За почти четиридесет години Танев обикаля забележителна част от Европа: Париж, Венеция, Рим, Милано, Брюксел, Амстердам, Берлин, Мюнхен, Бон, Кьолн, Хамбург, Лондон, Стокхолм, Виена, Варшава, Краков, Прага, Загреб, Белград, Будапеща, Букурещ и така нататък, и така нататък, стига до периферията на Ориента. Преброжда цяла България: Подбалкана, Тракия и Родопите, Черноморието и Добруджа, старинни градчета и села. Едва ли има транспортно средство, което художникът да не е употребявал. Докато пътува, следи, скицира, живописва, изпраща стотици писма, доста от тях отлично илюстрирани, води подробни образни дневници, фотографира, а след това усърдно реди и надписва фотосите в албуми.
Част от маслените произведения и от рисунките са показани в авторския дизайн на куратора, експонирането на другите загатва за пощенски картички, толкоз известни за времето на художника. Експозицията е съпроводена от албумно издание, в което илюстративният материал е допълнен с цитати от спомените на Никола Танев и фотоси от архива на Националната изложба.
Изложбата бе готова и подредена през декември 2020, само че заради епидемиологичната обстановка се показва на публиката едвам в този момент, при започване на 2021.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР