Веригата магазини Кауфланд“ в България нанесе пореден тежък удар на

...
Веригата магазини Кауфланд“ в България нанесе пореден тежък удар на
Коментари Харесай

Кауфланд тежко удари родните овцевъди, пусна евтино агнешко за празниците от Северна Македония

Веригата магазини " Кауфланд “ в България нанесе следващ тежък удар на родните овцевъди, като пусна в навечерието на Великденската акция на ниска цена агнешко месо от Северна Македония. Не е ясно дали евтиното македонско агнешко съдържа повишени равнища на антибиотици, хормони и неразрешени в Европейски Съюз вещества.

" Цената на месото е с 30% по-ниска от тази на българските производители, а родният консуматор няма никакви гаранции, че месото не съдържа повишени равнища на антибиотици, хормони, ваксини, химически и други вещества ", разяснява за Агроновините Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА).

" Северна Македония, като трета страна, има съглашение за асоцииране с Европейския съюз, което от 2005 година й дава право да внася безмитно у нас агнешко месо. 30% по-ниската цена се реализира от обстоятелството, че Скопие би трябвало да сзапва доста по-малко регулации, които са наложителни за страните членки на Европейски Съюз, измежду които и България ", акцентира Караколев.

" Когато имаш по-малко регулаци и условия, имаш по-малко вложения и себестойност на дадения артикул. От друга страна обаче на това месо не се вижда щемпел, който да се съдържа информация и код от страната на генезис, с цел да е ясно на българския консуматор какво ще постави на трапезата си. Той няма никаква гаранция, че това " на ниска цена “ агнешко месо не съдържа повишени равнища на антибиотици, хормони, ГМО, химия. В Северна Македония, както и в Сърбия, не е неразрешено влагането във фуражите на месокостно или трупно брашно, което се създава от мъртви животни и е неразрешено в Европейски Съюз “, сподели още Караколев.

Според най-голямата овцевъдна и козевъдна асоциация у нас, с комерсиалната си политика " Кауфланд “ нанася тежък честен удар върху българското отглеждане на животни и внася тежък ужас на родния пазар.

" По време на Великденската акция " Кауфланд “ продава приблизително 60-70 тона агнешко. От тях печелят към 180 000-200 000 лв. и ще смажат целия български пазар. Това за немската верига е нищо като доход, само че по този метод се внушава на потребителя, че българските производители продават на галактически цени, а македонците могат по-евтино. Само тръбят лозунги че поддържат родното, а на процедура го унищожават. Германската верига дава явен знак, че не я интересува обстановката на българския животновъд. Дъмпинговият им импорт ще подтиква всички кланици и търговци да предпочетат " евтиното “ македонско месо, пред висококачественото българско. В тази тежка пазарна обстановка, в която комбинираните фуражи стигнаха галактически цени, българските производители нямат никаква гаранция, че ще съумеят да осъществят продукцията си. Фермерите ни ще бъдат принудени да продават под себестойност, единствено и единствено да пласират стоката си “, подчерта съпредседателят на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация.

Симеон Караколев изрази възмущението си и във Facebook, научи Sofia24.bg . Ето цялата обява без редакторска интервенция:

Сърдечно “благодаря " на Kaufland Bulgaria за навременната поддръжка на родните овцевъди! В тази комплицирана и тежка икономическа конюнктура за българските животновъди тази “акция " се явява мощна и навременна поддръжка!! Това да пуснеш с 30 % по-евтино македонско агнешко при започване на Великденската акция е “точно в задачата " за българските овцевъди!!

Ето за какво настояваме Министерство на земеделието и ръководещите да се замислят дали не е по-добре да подкрепят непосредствено Кауфланд или пък македонските овцевъди?! На тях ще разчитате да обезпечат продоволствието при потребност!!

P.S. Кауфланд доста обичат да афишират гръмко в патриотични рекламни акции, че подкрепяте родните производители… очевидно Кауфланд не познава добре границите на страната ни и към момента счита, че България е на три морета - Kiril Petkov, Assen Vassilev, Momchil Nekov, Ivan Hristanov, Hristo Daskalov
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР