Вербуването на деца от „Ислямска държава“ през интернет е само

...
Вербуването на деца от „Ислямска държава“ през интернет е само
Коментари Харесай

Експерт шокира с мрачен анализ за ученика, готвел кървав атентат в Пловдив

Вербуването на деца от „ Ислямска страна “ през интернет е единствено първата фаза, преди да се премине към някакво съответно деяние, би трябвало да има физическа среща. Това сподели координаторът в Националния център на безвреден интернет Георги Апостолов във връзка вербуването на деца от „ Ислямска страна “ през интернет, предава "Фокус ".

„ За вербуването през интернет всички проучвания до в този момент и на практика случаи, които има главно в Западна Европа, демонстрират, че това е начална фаза “, съобщи Апостолов.

Той изясни, че точно това назоваваме развой на радикализация. „ За България по-скоро типичното е не „ Ислямска страна “ или както се назовава този краен ислямизъм, тук имаме другия метод на радикализация, който също го има в другите страни, и това е противоположната радикализация. Тоест псевдопатриотични, много крайни и екстремистки възгледи в идеология и организации, които са паравоенни и които се занимават с импорт на оръжия и образование “, уточни координаторът в Националния център на безвреден интернет, като посочи, че правилото е еднакъв.

Плашещо! Вижте какво откриха служителите на реда при обиска на ученика-терорист (СНИМКИ/ВИДЕО)

„ Първото нещо е извънредно тежката осведомителна среда, като приказваме главно за онлайн пространството. Благодарение на това, че интернет е основно свободно място. Там всеки може на процедура да сътвори собствен уебсайт и своя медия и да популяризира каквато желае информация без никакъв надзор “, сподели Георги Апостолов.

По думите му това се употребява от една страна за облага, само че от друга - за пропагандиране на всевъзможни типове идеологии. Той акцентира, че някои от тях са извънредно рискови.

„ В случая с 16-годишно момче от Пловдив, което е било вербувано от „ Ислямска страна “ през интернет, нямаме задоволително информация, дали в действителност имаме последна фаза на радикализация, която обаче в никакъв случай не може да мине единствено през интернет. Тоест това е началната фаза - зарибяващата “, означи Апостолов. Той изясни, че когато главно младежи попадат на наличие, без значение за какъв вид коренно течение става въпрос, те демонстрират любознание и за това стартират да четат. „ По този метод те влизат в онлайн общности и групи, където главно циркулира сходен вид наличие и това ги зомбира. Те стартират да считат, че това е вярното, не виждат никакви други гледни точки и не са подготвени “, сподели специалистът.

По думите му, като превантивна мярка огромна роля играе и образованието. „ Тук огромен проблем имаме с образованието. Децата нямат уменията за търсене, сверяване и инспекция за информация. Те имат вяра на това, което виждат и всички към тях в тази група или общественост споделят едни и същи визии. Именно за това те стартират откровено да имат вяра, само че постоянно на крайния стадий на радикализацията, преди да се премине към някакво съответно деяние, би трябвало да има физическа среща “, описа Георги Апостолов, като посочи, че това неведнъж е доказвано. „ Обичайно тези младежи, двойки, които стартират радикализацията от интернет, това ги тласка в един миг те да посетят съответните религиозни места - джамии, където към този момент притеглят вниманието на локалните духовници, които са част от тези вербовчици за „ Ислямска страна “, посочи още той.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР