Венецуелската централна избирателна комисия (ЦИК) заяви, че Венецуела не е

...
Венецуелската централна избирателна комисия (ЦИК) заяви, че Венецуела не е
Коментари Харесай

Венецуелската ЦИК отхвърли варианта за мега избори през април

Венецуелската централна изборна комисия (ЦИК) съобщи, че Венецуела не е готова да създаде на 22 април президентски, парламентарни, районни и локални избори, както беше препоръчано от президента Николас Мадуро, съобщи ДПА.

Няма задоволително време парламентарните избори да бъдат изтеглени от 2020 година за тази година, съобщи Тибисай Лусена, ръководител на ЦИК. "В момента не сме готови да създадем по този начин, че президентските избори да съвпаднат с другите избори, които механически са по-сложни за производство ", сподели тя.

Лусена добави обаче, че ЦИК ще обмисли разновидността парламентарните избори да бъдат изтеглени на по-ранна дата. Междувременно Венецуела не се подчини на настояването на Организацията на американските страни (ОАД) на съображение липса на бистрота да анулира президентските избори. "Произвеждането на изборите беше доказано и във Венецуела ще имаме президентски избори ", сподели Самуел Монкада, непрекъснат представител на Каракас в ОАД, след съвещание на организацията във Вашингтон.

ОАД беше призовала Венецуела да изготви нов избирателен календар с гаранции, че изборите ще бъдат транспарантни. Резолюцията беше призната с 19 гласа "за ", 5 "против " и 8 "въздържал се ". Двама представители с право на глас са отсъствали. Организацията съобщи, че всички партии би трябвало да вземат участие в изборите, на които да има интернационалните наблюдаващи и самостоятелна ЦИК и всички претенденти да са с еднакъв достъп до медиите.

По-рано през седмицата главната опозиционна коалиция във Венецуела разгласи, че ще бойкотира изборите, определяйки ги като "шоу " на нямащо легитимност държавно управление. Един от водачите на партиите в обединението обаче, Хенри Фалкон, ще взе участие.

Президентът Мадуро съобщи, че избори ще има със или без опозицията и предложи президентеките избори да се произведат дружно с парламентарни, районни и локални. Монкада упрекна ОАД, че желае да "задуши венецуелската народна власт " и сподели, че нейната резолюция е призната под натиска на Съединени американски щати, чийто държавен секретар Рекс Тилърсън неотдавна е бил на обиколка в Южна Америка. "Срещу Венецуела има някаква обсебеност ", добави Монкада.

ОАД прикани също Каракас да одобри интернационална помощ, с цел да предотврати утежняване на "хуманитарната конюнктура " след неналичието на храни и медикаменти по време на огромната икономическа рецесия. Основана през 1948 година, ОАД сплотява всички 35 самостоятелни страни в Америките и съставлява главният политически, правосъден и обществен държавен конгрес в Западното полукълбо.

Във Венецуела през днешния ден и на следващия ден ще се състоят огромни военни учения с присъединяване на цивилен лица и опълчение. Те ще се проведат под управлението на президента Мадуро, съобщи венецуелският министър на известията и информацията Хорхе Родригес. Очаква се в ученията, които ще се проведат под названието "Независимост 2018 ", да вземат участие над 1 милион души.

По-рано този месец Тарек Сааб, назначеният от Конституционното заседание за основен прокурор на Венецуела, съобщи, че съперниците на Каракас възнамеряват въоръжено навлизане във Венецуела от територията на Колумбия. Началникът на колумбийските въоръжени сили военачалник Алберто Мехия опроверга съществуването на сходни замисли.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР