Венецуела ще реагира остро, ако Съединените щати възстановят или приложат

...
Венецуела ще реагира остро, ако Съединените щати възстановят или приложат
Коментари Харесай

Венецуела заплаши САЩ при връщане на санкциите

Венецуела ще реагира остро, в случай че Съединените щати възстановят или приложат нови санкции против нея. За това предизвести в понеделник Хорхе Родригес, началник на венецуелската държавна делегация, която договаря с опозицията, оповестява EFE.

" Ние сме доста деликатни към всяко деяние, подхванато във Вашингтон през идващите дни, което може да се смята за нападателно против правото на тази нация да живее в мир, да напредва и всички едностранни насилствени ограничения да бъдат отстранени. Ако има някакво нападателно деяние, нашият отговор ще бъде тежък, взаимен и деятелен ", увери той на конференция.

В събота държавното управление на Съединени американски щати съобщи, че ще преразгледа политиката си на наказания против Венецуела след надълбоко тревожното решение на Върховния съд да ратифицира дисквалификацията на претендента на главната опозиционна коалиция за президентските избори през 2024 година Мария Корина Мачадо.

Държавният департамент разкритикува дисквалификацията на Мачадо, защото ответникът нито е получил копие от обвиняванията против нея, нито е получил опция да отговори на тези обвинявания.

Съединени американски щати постановиха стопански наказания на петролната и други промишлености на Венецуела през 2019 година в отговор на продължаващите разногласия по отношение на легитимността на Николас Мадуро като президент след второто му встъпване в служба.

През 2023 година президентът на Съединени американски щати Джо Байдън облекчи глобите в подмяна на уговорката на държавното управление на Венецуела да освободи политически пандизчии и да организира свободни избори през 2024 година

Матю Милър, представител на Държавния департамент на Съединени американски щати, съобщи по това време, че решението на Върховния съд на Венецуела е  " несъвместимо с уговорката на представителите на Николас Мадуро да проведат конкурентни президентски избори във Венецуела през 2024 година ".

В отговор Родригес в понеделник прикани държавното управление на САЩ да не се намесва във " въпроси, които засягат единствено венецуелците ".

" Не одобряваме някой да се меси в нашите работи. Ние призоваваме за връзки на взаимно почитание сред страните и държавните управления. Те би трябвало да знаят, че ние няма да приемем никакъв тип напън, какъвто и да е тип интервенция ", сподели проправителственият водач.

Припомняме, че в петък Върховният съд потвърди 15-годишна дисквалификация на Мачадо, което ще ѝ попречи да се кандидатира на изборите, планувани за втория учебен срок на тази година.

Венецуелският опозиционен лидер Мария Корина Мачадо даде обещание в понеделник да се кандидатира на тазгодишните президентски избори като претендент на най-големия опозиционен блок, макар решението.

" Иска ли Мадуро или не, той ще се изправи против мен и ние ще го победим на президентските избори ", сподели някогашният народен представител пред публицисти, като изключи опцията някой да я размени като претендент на опозиционната Обединена демократична платформа.

Тя напомни своя успех на първичните избори през октомври, когато завоюва 92,35% от гласовете.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР