Венецуела освен това напълно подкрепя искането на Мексико ООН временно

...
Венецуела освен това напълно подкрепя искането на Мексико ООН временно
Коментари Харесай

Венецуела затвори посолството си в Еквадор в знак на протест

Венецуела също така " изцяло поддържа " настояването на Мексико Организация на обединените нации краткотрайно да замрази еквадорското участие в международната организация, сподели Мадуро на видеоконферентна среща на водачите от Общността на латиноамериканските и карибските страни (СЕЛАК).

На 5 април еквадорският президент Даниел Нобоа подреди на управляващите да влязат в мексиканската дипломатическа задача и да арестуват някогашния вицепрезидент на Еквадор Хорхе Глас, наказан нарушител и дезертьор от правораздаването, който се укриваше в посолството от декември. Мексико му даде политическо леговище единствено часове преди акцията.

Необичайната приложимост на мощ беше неотложно наказана от разнообразни държавни управления по целия свят, тъй като пространствата на дипломатическите здания се считат за непозната територия и са " неприкосновени " по силата на Виенските конвенции.

Нобоа съобщи, че е разрешил акцията, " с цел да отбрани националната сигурност ". Той съобщи, че Глас е бил търсен поради присъдите си за корупция, а не по политически аргументи, и на собствен ред упрекна Мексико, че е нарушило Виенските конвенции, като е предоставило протекция на човек, наказан за " доста тежки закононарушения ".

Мексико незабавно излезе с остра реакция на полицейската интервенция, прекъсна дипломатическите връзки с Кито и отзова дипломатическата си задача.

Мексиканският президент Андрес Мануел Лопес Обрадор съобщи през вчерашния ден преди срещата на районната организация, че страната му желае краткотрайното изключване на Еквадор от Организация на обединените нации, до момента в който не се извини и не признае, че акцията в посолството съставлява тъпчене на суверенитета на Мексико.

" Това е доста сериозен въпрос ", сподели Лопес Обрадор.

Мексико се надяваше да употребява срещата на СЕЛАК, с цел да убеди страните от районната организация да излязат с обща позиция в поддръжка на мексиканските настоявания пред Организация на обединените нации и Международния съд.

Мадуро сподели, че е наредил на дипломатическите чиновници да се върнат във Венецуела, " до момента в който категорично не бъде възобновено (действието на) интернационалното право в Еквадор ".

Според венецуелския президент Глас, който в този момент е държан в стро охраняван затвор в западния пристанищен град Гуаякил, " би трябвало да бъде върнат в мексиканското посолство и да бъде почетено настояването му за даване на политическо леговище ".

Нобоа си навлече рецензии през вчерашния ден и за това, че не взе присъединяване във видеоконферентната среща на районните водачи. Той помести видеа в Инстаграм, в едното от които показва усъвършенствания в инфраструктурата на правоохранителните органи, а в другото - афишира изключително състояние в енергетиката на фона на прекъсвания на тока в Кито, продължаващи с часове.

Към през вчерашния ден следобяд мексиканското посолство в Кито изглеждаше изцяло затворено. Мексиканското Външно министерство към този момент не е дало отговор на запитването за коментар.

При 11-годишното ръководство на Мадуро над 7,7 милиона венецуелци напуснаха родината си и се реалокираха в други страни в района на Латинска Америка и Карибите. Еквадор е на шесто място по банкет на венецуелски мигранти.

По оценки на еквадорските управляващи и неправителствени организации в Еквадор живеят 475 000 венецуелци. От тях над 231 000 обитават легално, демонстрират данните от миналогодишното броене на еквадорското население.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР