Венецианската комисия към Съвета на Европа прие становището си по

...
Венецианската комисия към Съвета на Европа прие становището си по
Коментари Харесай

Венецианската комисия с препоръки за законопроекта за отчитането на главния прокурор

Венецианската комисия към Съвета на Европа одобри мнението си по препоръчаните промени в българското законодателство, свързани с опцията за следствие на основния прокурор.

Венецианската комисия приветства напъните на нашата страна да реши този въпрос и поздравява българските управляващи за решимостта и откритостта в търсенето на излаз с всички заинтересувани страни , се показва в известие на институцията. Изразено е подозрение, че с плануваните промени ще бъде реализирана преследваната цел поради въздействието на основния прокурор над проверяващите и във Висшия правосъден съвет.

Според Венецианската комисия обсъжданите промени не следва да обгръщат висшите съдии. Българските управляващи са призовани да се откажат от това желание, тъй като то не е от изгода за съдийската самостоятелност и не подхожда на европейските условия и на българската Конституция.

Допълва се, че съгласно законопроекта решението за започване на следствие против основния прокурор ще се основава на данни, събрани от негови подчинени . Венецианската комисия предлага няколко вероятни изхода, измежду които задължаване на основния прокурор да се въздържа от интервенция в следствията против него; предугаждане на опция и съдийската гилдия във Висш съдебен съвет да предложи отстраняването на основния прокурор; поверяване на следствието на " някакъв тип самостоятелен прокурор ".



Според Венецианската комиси я въпросът с отчетността и отговорността на основния прокурор не може да откри решение единствено с едно изменение на закона. Комисията вижда потребност от институционални промени, нови процедурни правила, промени в професионалната нравственос и политическата просвета. Пълното наличие на мнението се планува да бъде показано на 9 декември.
Преди няколко дни министър председателят Бойко Борисов заяви, че още преди месец е изпратил писмо до Европейска комисия, което е адресирано към Венецианската комисия да изпрати своите специалисти от разнообразни страни, които да видят това, което България е постигнала по мониторинговия механизъм, както и напредъка с промените в правосъдната система.
-->
„ Три са значимите неща – огромните да могат да се привикват в Народното събрание и да могат да ги изслушват – ще приема като решение единствено основния прокурор да може да бъде изслушван. Второ, за подсъдността на основния прокурор – вярно ли е той да проверява себе си? – те споделят, че би трябвало да има без значение звено и прокурор, който да се проверява без значение. И третото беше да съобразим всичко с Конституционния съд. Всичко това ще приемем “, съобщи тогава министър председателят.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР