Венера е обект на изследване от две мисии на НАСА

...
Венера е обект на изследване от две мисии на НАСА
Коментари Харесай

Проучват защо е толкова ужасна Венера


Венера е обект на проучване от две задачи на НАСА по 500 млн. щатски $
(снимка: NASA/JPL-Caltech)

Венера би трябвало да е планета-„ близнак ” на Земята, само че в реалност не е. Тя е извънредно враждебна с гъстата си отровна атмосфера и безплодната скалиста повърхнина. Сега, като част от програмата си „ Discovery ”, НАСА ще реализира две нови задачи до Венера, с цел да изследва за какво е по този начин.

Венера е извънредно негостоприемно място. Първите изпратени сонди трябваше да устоят на облаци сярна киселина и смазващото налягане на повърхността, което е 92 пъти по-голямо от земното налягане при морското ниво. Затова актуалното проучване на космоса е фокусирано по-скоро върху по-поносимата планета Марс.

Сега, с цел да разкрие някои от загадките на Венера, НАСА разгласи до планетата. Първата е „ Изследване на дълбоката атмосфера Венера – благородни газове, химия и изображения ”. Проучвателният уред ще се потопи в атмосферата на планетата, с цел да проучва състава на „ въздуха ” благодарение на ултравиолетов спектрометър.
още по тематиката
НАСА ще изследва и дали планетата в миналото е имала океан. Машината също по този начин ще снима HD изображения на повърхността на Венера, по-специално съответни геоложки характерности, наречени „ тесери ”, които може да са сходни на континентите на Земята.

Втората задача има за цел да направи 3D топографска карта на Венера. Това проучване на „ геологията ” и „ географията ” ще включва предаваните излъчвания, топографско снимане, спектроскопско изследване и сканиране с няколко разнообразни радарни системи. Апаратът, който следва да бъде пратен, ще употребява радар със синтетичен отвор, с цел да сканира височината на големите пластове на планетата.

Картата ще помогне да се отговори на въпроси дали на планетата има самобитна тектоника на плочите и вулканична активност. Наред с това втората задача ще изследва инфрачервените излъчвания от повърхността, с цел да се опита да разбере от какви скали се състои планетата. Това ще помогне и да се разкрие дали вулканите сега изригват водни пари в атмосферата.

Всяка задача ще получи към 500 милиона щатски $. Очаква се изследванията да се осъществят сред 2028 и 2030 г.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР