Венчавки ще могат да се провеждат във фоайето, което е

...
Венчавки ще могат да се провеждат във фоайето, което е
Коментари Харесай

Кметът на столичния район Рангел Марков пред „Труд“: Банята в Банкя ще стане завод за здраве

Венчавки ще могат да се организират във фоайето, което е високо и с красиви архитектурни детайли


Затворената от 17 години постройка на минералната баня в Банкя ще бъде реставрирана и още веднъж ще се трансформира във водещ център на балнеолечението. 100-годишната сграда ще стане най-големият СПА-център у нас, само че ще резервира достоверния си тип, обичан от хиляди софиянци. Пенсионният фонд „ Алианц България “ ще заплати ремонта на банята против правото на градеж на хотел покрай нея. Той ще бъде на фонда 35 години, след което собствеността минава към Столичната община.

– Господин Марков, минералната баня в Банкя е обичано място на доста софиянци. Каква е историята на постройката?
– Има много сантимент към тази баня. Включително и аз имам спомен като дете, че съм я употребил. Всички желаят да се случат нещата. Нашата задача е да създадем по този начин, че да се случат по най-хубавия метод. Защото този план е предизвикателство. Банята е била строена преди повече от 100 години по план на баварския проектант Карл Хохедер. Строежът е почнал през 1907 година и е приключен през 1911 година Банята е издигната като балнеоложки център по визиите на това време, само че и като хигиенична баня. Към днешно време хората си имат бани у дома и няма по какъв начин помещението да се употребява като хигиенична баня. Предизвикателството е да превърнем подобен център в актуален балнеоложки спа център и да сменяем функционалностите му от баня на СПА.

– Ще бъде ли постройката реставрирана в достоверния й тип?
– Предизвикателство е да запазим достоверния тип на банята, само че тя да има извънредно модерни функционалности. Това се постанова тъй като днешните условия на клиентите са много високи и предлагането би трябвало да е също на такова равнище. Имаме към този момент подготвен абстрактен план, който мина през публично показване. Той планува безусловно достоверен тип на постройката извън, както и на някои детайли от вътрешната страна, които са архитектурно – историческа полезност. Става въпрос най-много за фоайето, което е доста впечатляващо, защото то е високо и в него се усеща цената на постройката. Също по този начин царските вани ще бъдат възобновени – мъжката и дамската. Ползвали са ги царят и царицата. Ще бъдат възобновени басейнчетата в достоверната им визия и всичко което е към тях – къпалнята и душовете. Ще бъде реставрирана и едната съблекалня с истинските дървени загради, които са в положително положение. Акцентът в плана е потреблението на лечебната минерална вода за най-разнообразни процедури.

– Къде ще е СПА зоната и какви процедури ще се организират там?
– По забавен метод ще се трансформират старите котелни пространства, които се намират в приземния етаж. Няма да ги използваме с истинската им функционалност, тъй като нуждата от механически сервизни пространства в този момент е доста по-малка. Това е по този начин, тъй като уредите са много по-ефективни и не се постановат такива площи. За образец давам едни големи цистерни за нафта. Сега няма такава нужда, защото Банкя е газифицирана, а пък и най-вероятно ще се употребява и силата на термалната вода с така наречен енергиен център, който е с доста по-малки размери. В свободните пространства от тези някогашни котелни и сервизни пространства ще бъде ситуиран спа центърът. Той ще включва разнообразни сауни. Например финландска или билкова. Ще има и парни бани, няколко минерални басейнчета с друга температура на водата. Там ще се намират две фамилни студия, които ще могат да бъдат наемани. В тях хората ще могат да заведат фамилиите си. Студията са отделени от останалото пространство и вътре ще могат да се употребяват сауна, парна баня, разтривки.

– Тоест фамилиите ще могат да си наемат специфични пространства, където да им вършат процедури без да бъдат притеснявани от останалите гости.
– Не единствено фамилиите. В студията могат да бъдат проведени и фирмени начинания. Различни групи хора могат да си ги наемат.

– Освен СПА зоната, какви други пространства са планувани и какви ще са те?
– На равнището на фоайето на партера ще бъдат съблекалните. Там ще има виенски салон. Сладкарницата ще е място за обществени контакти, където хората могат да пият кафе преди или след процедурите. Не единствено кафе, ами и, да вземем за пример, билков чай с мед от Банкя. На това равнище ще бъде и рецепцията, откъдето хората ще бъдат насочвани към съблекалните. И от съблекалните ще се минава към етажа с двете басейн­чета, които ще бъдат възобновени. Там ще бъдат ситуирани и пространствата за разтривки и хидромасажи. На етажа над фоайето ще бъдат ситуирани мултифункционална зала за аеробика, лечебна гимнастика. В нея ще се организират и семинари за здравословен метод на живот и за изгодите от минералната вода. Там ще има и фитнес зала, фризьорски салон. На този етаж ще е и второто равнище на виенския салон. До него по достоверни дървени стълби хората ще могат да се качат от долния етаж.

– Всъщност в този салон ли ще могат да се подвигат сватби?
– Венчавките ще стават във фоайето, което е високо и с архитектурни детайли в доста прекрасен виенски жанр. Там ще се прави единствено формалната гала по подписването, а не увеселителната част. Във фоайето ще могат да се вършат и концерти на духова музика, изложения. Това ще бъде и прелестно място за обществени контакти.

– Освен реставрацията на истинските пространства, ще бъде ли направено нещо чисто ново?
– Търсим опция да създадем плувен басейн на равнището, където е спа центъра, отвън постройката на банята, само че в непосредствена непосредственост. Дотам ще изградим топла връзка. Идеята пристигна откакто изследвахме унгарския опит в Будапеща. Там имат 13 работещи бани, от които видяхме най-забележителните пет. Във всички тях има плувни басейни.

– Какви занимания в СПА центъра са планувани за децата?
– На горното равнище ще има детски ъгъл. Там родителите ще могат да оставят децата си под контрол, до момента в който те са на процедури. Кътът ще е тематичен. Там ще бъдат показани и лечебните свойства на минералната вода по метод, наличен за децата, с цел да бъде разпален техния интерес към банята. Мисля, че тази опция за оставянето на децата в детския ъгъл ще бъде много използваема.

– Срокът за градеж на банята е 2 години?
– Да, това което планираме е до края на 2019 година да бъде подготвен спа центъра. Сега към този момент откакто е предаден идейният план, имаме една съгласувателна процедура с Министерството на културата и с Националния институт за монументи на културата. Надяваме се всичко да мине сполучливо и там. В момента, в който планът се съгласува с института ще стартира работната му фаза, и незабавно по-късно и фактическите дейности по реставрацията и социализацията на банята. Под социализация имам поради превръщането на банята в актуален балнеоложки СПА център.

– Какъв резултат очаквате върху СПА туризма в региона?
– Нашите очаквания са, че банята ще се трансформира в привлекателен център към Банкя, а това ще докара до едно развиване на туризма и то точно на вида туризъм, обвързван с предварителната защита. В момента имаме доста добре работещи 5 профилирани лечебни заведения за рехабилитация. Легловата база в тях е към 900 – 1000 кревати, които в годишен проект са с доста добра запълняемост – към 80 %. Това са най-вече хора, пристигнали да се лекуват от някакви болести.

– При какви болести оказва помощ водата в Банкя?
– Тя е извънредно лечебна. Помага при сърдечносъдови и неврологични болести, инфаркти и инсулти. В тези случаи хората се възвръщат добре с водата на Банкя. Тя оказва помощ и при болести, свързани с опорно-двигателния уред, обмяната на веществата, със стомашно-чревния тракт, ендокринологични болести. Също по този начин е доста добра за релаксация при обща физическа и умствена отмалялост. След 20-30 минути във водата, чувството за отпочиналост е осезаемо. Този план е очакван за работещите хора, за дейните хора, за хората, които се натоварват и имат нужда от релаксация, тъй че да могат да бъдат пълноценни на другия ден. Разбира се е и за всички, които търсят лечебните свойства на водата. Нашите предвиждания са, че уикендите ще бъдат запълнени от гости, търсещи релаксиращия резултат, а останалите дни от седмицата – с хора, търсещи лечебните свойства.

– Какъв ще бъде потенциалът – какъв брой хора ще могат да употребяват банята?
– Капацитетът е 160-180 души по едно и също време. Ако успеем да разработим и басейна, за който загатнах, ще достигнем 180 души, другояче е 150-160 души.

– Хотелът, който ще бъде издигнат до банята с какъв потенциал е?
– 150 кревати. Ще има топла връзка посред им и ще има опция посетителите на хотела да употребяват центъра, само че това няма да е наложително. Разчитаме доста на хората, които ще дойдат извън – освен на тези, които са в хотела. Те ще са така наречен свободни гости и те ще дадат огромната придадена стойност. Това ще са хора, които ще посетят Банкя. Вероятно след използването на банята ще отидат да хапнат в някои от заведенията. Ще прекарат още време на наша територия, защото имаме прелестен център и паркове. Много отпускащо е, след процедурите с минералната вода да прекараш известно време в парка.

– Имате ли още проекти за СПА туризма в Банкя?
– В момента създавам регулационен проект на зона на 900 метра от банята, която сме нарекли балнеоложка зона. Тя е такава и по общия организационен проект и там предвиждаме към 7-8 терена, които да дадат опция за изграждане на балнеоложки хотели. В тази зона се изследват и опциите да бъде прекарана минерална вода и имаме техническо решение за това. Искрено се надявам, че с възобновяване на банята ще стартира и възобновяване на някои емблематични за Банкя здания, които в последните повече от 30 година не се употребяват и не наподобяват добре. Но с този потенциал на банята ще има нужда и от леглова база и се надявам да стартират вложения точно в тази посока – създаване на леглова база наоколо до центъра.

– Кои са емблематичните постройки, които може да бъдат възобновени?
– Имаме няколко здания в неприятно положение – една от тях е така наречен Кооперативна палата Царевец. След това е превърната в санаториум „ Република ” – Така е функционирала първоначално, по-късно е реституирана на голям брой хора, притежатели на пространствата вътре и това е една от аргументите нищо да не се случи за тези 30 години. Такава постройка е също хотел „ Париж ”, само че към този момент стартира нейното възобновяване и се надявам тази година да бъде довършена. Тя също ще бъде апартаментен хотел. Емблематично здание е и постройката „ Корабчето ”, която е работила като детски санаториум до нейната реставрация. Такава постройка е и палата „ Борислав ”. Това са прелестни благоприятни условия за леглови бази (хотели), в които не е належащо да се влага в построяването на лични СПА-центрове. Ще си имаме прелестен общински СПА. Повечето здания са монументи на културата и ще бъдат възобновени в достоверен тип. Между 1925 и 1932-33 година някои от постройките са с така наречен кооперативна благосъстоятелност. Земята е купувана от бизнесмени по това време. Те са строели постройките и са ги продавали на жилища, които са много по-малки от познатите в този момент – стая и тоалетна. Това е повода за многото притежатели и компликациите след реституирането на постройките. В тези години по този начин е била проведена туристическата активност. Хората са преспивали в тези здания, а са употребили банята. Тази добра традиция е била прекратена и по тази причина е доста мъчно да се съпоставяме с места като Карлови Вари, като Баден, като Будапеща, въпреки че доста ни се желае. Там има страхотни обичаи, те са почнали да действат във времето, когато са почнали нещата и в Банкя – през 1910 – 20 година И в Банкя баните са строени тогава. Единствената разлика е, че тук е имало един интервал, в който те са били доста занемарени. Нарушена е традицията, и в този момент занапред би трябвало да я възвръщаме.

– Възстановяването на традицията ви беше много мъчно. От третия път намерихте реализатор, който да възвърне банята. През какъв развой преминахте при подсигуряването на финансирането на плана?
– Сумата, нужна за реставрацията, е близо 8 млн. лева и в действителност не беше елементарно да бъде подсигурена. Получихме я против правото на градеж за създаване на балнеоложки хотел наоколо до банята. Общината реставрира банята със средствата от правото на градеж. За строителните работи по банята общината има ангажимент, а хотелът се строи от „ Алианц “.

– След като общината построи банята, отново тя ли ще я стопанисва?
– Имаме няколко благоприятни условия за стопанисване, които занапред ще бъдат обсъждани. Едната от тях е общината да се грижи за банята, както е в Будапеща. За задачата там има общинско дружество. Едната от баните им е на църквата, която си я е реституирала и е вложила в нея и тя е прелестен СПА център с болнична част. Другата ни опция за стопанисване е да търсим сътрудник с опит и ноу хау в ръководството на подобен вид обекти. Защото ръководството за нас е напълно ново предизвикателство. За нас най-важното е да създадем един работещ план, не музей или институт, а цех за здраве.

Нашият посетител


Рангел Марков е кмет на Район Банкя и заместник-председател на управителния съвет на Българска федерация по тенис. Той е някогашен играч и треньор по тенис. Роден е на 25 януари 1978 година Висшето си обучение приключва в НСА „ Васил Левски “ през 2000 година Има магистратура в УНСС “Икономика на човешките запаси ”. Избран е за кмет на Банкя през 2007 г.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР