Велосипедите на състезателите в трите големи колоездачни обиколки и еднодневните

...
Велосипедите на състезателите в трите големи колоездачни обиколки и еднодневните
Коментари Харесай

Рентгенова технология ще бъде използвана в борбата срещу механичния допинг в колоезденето

Велосипедите на състезателите в трите огромни колоездачни обиколки и еднодневните класики ще бъдат проверявани с рентген за съществуването на електрически мотори. Мярката е част от стъпките на Международния колоездачен съюз (UCI) за битка с механичния допинг в спорта.

Специално транспортно средство, оборудвано със скенер, ще засича скрити електрически мотори, магнити и акумулатори в рамките, седалките или каплите на велосипедите. Термални камери също ще наблюдават за неразрешени механични устройства.

Ръководството на UCI се събира през днешния ден в Лозана, където ще даде повече информация за ограниченията в битката против механичния допинг. Инвестицията ще коства на колоездачния съюз почти 500 хиляди евро на година. Нововъведенията включват видеосъдии, които в действително време ще алармират на комисаря за нередности по време на надпреварата.

" Не желаеме да намираме електрически мотори във велосипедите. Имаме най-хубавите технологии разполагаем, с цел да увеличим доверието към нашия спорт ", съобщи пред " Газето дело спорт " президентът на UCI Давид Лапартиен, който беше определен на поста си през септември 2017 година

Тогава той даде обещание да води безкомпромисна битка с допинга, софтуерните измами и манипулирането на резултати посредством залози.

 Давид Лапартиен
© Reuters

Давид Лапартиен

Първият случай за потребление на машинален допинг беше при започване на 2016 година на международното състезание по колокрос. Тогава във велосипеда на белгийската тинейджърка Фемке ван ден Дрише беше намерено елекрическо устройство.

По-късно бяха въведени по-строги и по-чести инспекции за машинален допинг, а Ван ден Дрише получи първото в историята наказване за сходно нарушение. Състезателните ѝ права бяха спрени за шест години.

 Рентгенова технология ще бъде употребена в битката против механичния допинг в колоезденето
© Reuters

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР