Велосипедистът на света -така е известен гръцкият журналист Григорис Вериотис.

...
Велосипедистът на света -така е известен гръцкият журналист Григорис Вериотис.
Коментари Харесай

Журналистика на колело - репортер разказва истории, обикаляйки света с велосипед

Велосипедистът на света -така е прочут гръцкият публицист Григорис Вериотис. Това е наименованието на поредност от няколко кино лентата, в които журналистът обикаля с колелото си из разнообразни страни и споделя за живота в тях. Филмите се излъчват по един от каналите на гръцката държавна телевизия – ЕРТ 3. Сред посетените от него страни е и България.


Реализирането на поредицата Григорис и екипът му посещават Кюстендил и село Раждавица. Той толкоз се влюбва в този край, че оттогава го посещава неведнъж.

Първоначално желае да изследва дали тук може да се развива велосипеден туризъм.
Григорис Вериотис, публицист: Живях 6 месеца тук и видях,че освен велосипеден туризъм може да се развива, тук можеш да правиш туризъм. Значи всичко- с коне, в случай че искаш, каяк по реката, каквото можеш да си представиш- разходки в гората, има всичко. Не единствено в Раждавица, само че и в Копиловци, във всички села, които са към Кюстендил.
Едно от обичаните места на Григорис в покрайнината е водопадът Полска Скакавица, който е близо до Раждавица. Споделя, че е правил няколко документални кино лентата за забележителностите в региона - както за гръцката държавна телевизия, по този начин и за частни канали.
Григорис Вериотис, публицист: Водопадът е извор на живот. Това, което ме впечатли тук, е хубостта на природата.
Журналистът е от Солун. Заговаряме се по какъв начин е взел решението да упражнява журналистическата си специалност, пътувайки с велосипед, с който транспортира и преносимото си радио студио. Григорис излъчва през интернет радиопредаванията си от другите места, на които попада.
Григорис Вериотис, публицист: Ние сме публицисти. Знаете, че постоянно можем да останем без работа. Един ден взех решение, че няма да отида в Атина да работя – тъй като трябваше да отида в центъра на Гърция да работя, а ще взема колелото и ще правя работата си като велосипедист публицист. Всичко стартира така-с един отвод - не желаех да пребивавам в подобен огромен град. Исках да пребивавам в Солун, желаех да отида в някое село, нов Атина - не! Взех колелото и си споделих където ме води - там! И то ме води на добър път. Така започнах.
Григорис работи като публицист над 30 години. Бил е в телевизия, във вестници, в уеб сайтове,в радио. Казва, че проблемите на Гърция и на България са сходни. Най-важният от тях е,че младежите и от двете страни са в чужбина.

С негови другари от Кюстендил неотдавна са решили да основат интернет радио, в което да засягат както общите проблеми, по този начин и въпроси, свързани с културата, традициите, фолклора на двете страни.
Григорис Вериотис, публицист: Трябва да си сътрудничим, да стане още по-голямо другарството сред нас, да можем да си оказваме помощ, с цел да вървим напред. Това желая да вършим. Нарекли сме радиото ни " Стримоника " на реката, която ни свързва - Струма.
Радиото към този момент е реалност с излъчвания на гръцки и на български език.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР