Велоалея и няколко фитнеса на открито ще бъдат на разположение

...
Велоалея и няколко фитнеса на открито ще бъдат на разположение
Коментари Харесай

Фитнес и велоалея в първия кампус в Студентски град

Велоалея и няколко фитнеса навън ще бъдат разполагаем на студентите, чиито блокове ще попаднат в първия кампус в Студентски град. Това планува утвърждения план на новото пространство, в което ще бъдат заградени с общо 3 блока, изясни ръководителят на Националното посланичество на студентските препоръки (НПСС) Яна Вангелова пред „ Монитор “.

В кампуса ще бъде направено и споделено пространство за учене и кафене. За да има къде да перат студентите облеклата си пък се планува да бъде оборудван и с перални. Освен места, на които младежите да поддържат спортната си форма, в кампуса ще бъдат построени и пейки, на които да си почиват. Предвидено е и озеленяване с дървета и храстчета. Ще има и специфични места за паркира на колите, с цел да не бъдат унищожени тревните площи.

Кампусът ще бъде ситуиран наоколо до постройката на общината в регион „ Студентски “. Два от блоковете в него ще бъдат на Техническия университет и един на Минно-геоложкия университет „ Св. Иван Рилски “. Сградите и на двата ВУЗ-а се намират наоколо до заграденото пространство, сходно на модела на университети в Западна Ерпопаниверситети.

„ Излизаш от кампуса и отиваш на лекции. Около теб виждат зелени площи, пейки, има места, където да четеш и чертаеш с сътрудниците си. Това се неща, които съм виждала в другите страни “, изяснява Вангелова.

В заграденото пространство ще се влиза през два входа–от паркинга и през специфична преграда. Това ще се случва най-вероятно благодарение на карти и достъпът на външни лица в кампуса ще бъде стеснен. „ По този метод ще бъде построено по-сигурно пространство за студентите. Сега всеки може да влиза в общежитията “, разяснява ръководителят на НПСС.

Проектантът на кампуса е определен от жури от представители от Министерството на образованието и науката, МГУ, ТУ- София, НПСС, Камарата на архитектите и Съюза на архитектите в България, Направление „ Архитектура и градоустройство “ на Столична община и районната администрация. Оказа се, че претендентът е бил единствено един и не е имал конкуренция. Яна Вангелова изясни, че може би не всичко от плана ще бъде построено, само че в него е помислено за всичко належащо за студентите. Средствата за кампуса ще бъдат отпуснати от просветното министерство, само че не се знае какъв ще бъде техният размер, сподели още ръководителят на НПСС.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР