ВЕЛИЗАР ЕНЧЕВ, Дума Нещо странно се случва в редиците на

...
ВЕЛИЗАР ЕНЧЕВ, Дума Нещо странно се случва в редиците на
Коментари Харесай

Велизар Енчев: Цензурата е рафинираното лице на всяка диктатура

ВЕЛИЗАР ЕНЧЕВ, " Дума "

Нещо необичайно се случва в редиците на демократичното войнство. Обладани от русофобски бесове, които са единствената им идея, трима видни демократи обществено приканват за законодателни репресии и обществен линч на инакомислещите.

Факт е, че Русия погази интернационалното право и стартира нелегитимна война против Украйна. За смут на славянството и православието два приятелски народа през днешния ден са в кървава битка.

Но също по този начин е безвъзвратен факт правото на жителите на свободен достъп до информация за тази война. Което допуска независимост на словото и независимост на медиите както при тиражиране на информацията, по този начин и при коментара на събитията.

Уви, три персони имат друго схващане за демокрацията.

Атанас Атанасов, някогашен началник на българското контраразузнаване, изиска нещо неповторимо за една правова страна.

Запасният военачалник предложи пред в. „ 24 часа “ службите (разбирай Министерство на вътрешните работи и ДАНС) да „ създадат профилактика на българските жители, за които има задоволително данни, че работят за съветските ползи “…

Профилактиране на съперниците на Атанасов значи това – служители на реда или сътрудници на ДАНС привикват в съответните институции жители и публицисти, с цел да дават пояснение за своето обществено държание.

След което уличените в антидържавна активност би трябвало да подпишат осведомителен протокол, с което поемат задължението в бъдеще да си затварят устата и приказват единствено в духа на новото време…

Звучи смешно, само че и злокобно. Понеже създател на тази концепция е някогашен шеф на Националната работа за сигурност (НСО) в държавното управление на Иван Костов, който въобще не си дава сметка за последствията от предлаганата репресивна мярка.

Питам се: дали пък профилактиката на Атанасов не включва и изпращане на уличените в изменничество българи на остров Куба – в пандиза за рискови терористи в щатската база Гуантанамо?

Въпросът ми е изцяло сериозен. Не е загадка, че в Полша и Прибалтийските републики имаше такива секрети затвори, където са прилагани и мъчения над арестувани жители от Близкия изток, упреквани за връзки с терористични организации.

Атанасов желае полицейско профилактиране, само че адв. Александър Кашъмов отива още по-далеч и упорства за законодателно гонене на еретиците.

Работещият за фондация „ Програма Достъп до информация “смята, че речта на омразата, както и изявления, с които се оправдава, отхвърля или жестоко омаловажава закононарушение срещу мира и човечеството, са закононарушение по Наказателния кодекс и съгласно непрекъснатата процедура на съда в Страсбург…

Поради това прокуратурата трябвало незабавно да се задейства. А политиците, вършещи посоченото закононарушение, били забележими за всички.
Адвокатът не загатва нито едно име, което може да се пояснява по доста способи. Например, че приковаване на позорния дирек занапред следва.

Странно е юрист да желае ограничение на свободното слово. Но въпреки всичко е успокоително, че се прави значимо конкретизиране: касаело се за ограничаване на свободата на словото по изключение…

Значи по изключение (все едно сме във война и в действие са военновременни закони) ще се съдят хора, за които прокурори и съдии решат, че оправдават закононарушения против мира и човечеството.
Кой съд ще ги съди и коя прокуратура ще ги упреква? Редовен или профилиран ще е съдът? Редовната или профилираната прокуратура ще готвят гилотина за грешниците?

Това не се изяснява от юриста. Както и не е ясно дали е подсъдно, когато осъждаш нацизма в Украйна и въобще фашизма по света. При това не е загадка, че украински обединения - част от постоянната украинска войска, са открити почитатели на Адолф Хитлер.

Сиреч, в случай че някой си разреши да оскверни със слово въоръжените почитатели на Степан Бандера в Украйна, той предстои ли на наказателно гонене?

Или ще му се размине единствено с профилактиране в Министерство на вътрешните работи и ДАНС по рецептата на Атанас Атанасов?

Ако Атанасов и Кашъмов стартират административни и законодателни ограничения против лица, които не се вписват в ценностната им система и техния прочит на националното и интернационалното право, политологът Евгений Дайнов дава воля на интелектуалните си сънища.

Във Facebook той разгласява текст, който е добре да прочетем без никаква редакция:

„ Яз сакам да отправим йедно прашенье: След като Путлер изгуби тази война и идната седмица ще увисне на въжето – каква отговорност ще пожелаваме от неговите сътрудници, адепти, лакеи, пажове, прислужници, оръженосци, лизачи, почитатели, проститутки, пачаври и прочие тук у нас?

Възмездие би трябвало да има. Предлагам връщане към античните градски европейски обичаи. А точно: Всички тези биват събличани чисто голи на площада пред хората. Подир което биват намазвани с катран и овалвани в гъши пух (може и кокоши и даже пуешки). Биват връзвани връз магарета, с гъза напред. И изгонвани с тояги отвън рамките на града.

По-милостиво е от това, което те готвиха за нас, демократичните папагали. Ние сме милостиви създания, въпреки всичко, въпреки и папагали.
Хай живе вiльна Украiна “

Това е изисканото слово на професора от Нов български университет. Но зад думите му прозира освен това от нескопосания опит да потвърждава политкоректната си природа и генезис.

Чета антрефилето на професора от Нов български университет и като че ли слушам словото на професор Александър Цанков от Софийския университет.

Като министър председател в злокобната 1925-а, часове след атентата в църквата „ Света Неделя “, той се заема с изтребването на леви интелектуалци, публицисти и общественици.

Проф. Цанков е създател на Закона за отбрана на страната. С него стартира кървавата кавга със земеделците, комунистите и осъждащите преврата на 9 юни 1923-а и злокобното ликвидиране на министър-председателя Александър Стамболийски.

Ето по какъв начин звучи словото на „ кървавия професор “ на протест на негови последователи скоро след „ априлските събития “:

„ Ще сложа ред в тази страна! Обвиняват ни като реакционери, желаят ни сметка за изчезнали. Но аз давам отговор единствено на въпроса: запазихме ли страната? Да! Аз скърбя за жертвите, които се дадоха, само че нас не ни смущава никоя сянка. Ние сме чисти в своята съвест… “

Чета проф. Дайнов от Нов български университет и виждам проф. Цанков от СУ.

Общото е, че и двамата имат кристално леви биографии на млади години и ярки десни убеждения в зрелост.

Но има и отлики - единият подрежда всеобщи изтезания на враговете на народа, другият хуманно пледира отговорните единствено да се събличат голи на площада, намазват с катран и овалват в гъши пух.

Докъде ли ще стигнат родните адепти на Новия международен ред в фантазията си за демократичен свят, в който цензурата е норма, а свободата на словото – разкол?

Апропо, с цел да избегнем полицейско профилактиране или наказателна принуда, авансово запитвам тримата: имаме ли право да назоваваме съветския император Александър II „ Цар Освободител “?
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР