Великото Народно събрание на Турция одобри ратифицирането на протокола за

...
Великото Народно събрание на Турция одобри ратифицирането на протокола за
Коментари Харесай

Парламентът на Турция ратифицира присъединяването на Швеция към НАТО

Великото Народно заседание на Турция утвърди утвърждението на протокола за присъединение на Швеция към Северноатлантическия алианс, заяви шведската телевизия.

BREAKING:

The Turkish Parliament has voted in favor of approving Sweden’s NATO membership application.

Erdogan will still have to sign off on it, but it should be a mere formality.

— Visegrád 24 (@visegrad24)

От 346 депутати на Турция 287 поддържаха влизането на Швеция в Алианса, други 35 гласоподаваха срещу, а останалите се въздържаха.

Одобрението на присъединението на Швеция към НАТО в турския парламент е завършено в три решения, които са гласувани поотделно. Това е предшествано от голям брой изявления на депутати от всичките шест парламентарни фракции в Турция.

Сега, за окончателната ратификация на протокола за присъединение на Швеция към Алианса, президентът Реджеп Тайип Ердоган би трябвало да постави подписа си под решението на Народното събрание. Това е официална стъпка, само че не се знае по кое време тъкмо ще стане.

Повече от година и половина Швеция чака утвърждението на молбата си за участие от всички страни членки на НАТО.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган в последна сметка изпрати ратификационния протокол до Народното събрание през октомври 2023 година, само че той беше в застой за дълго време, защото Анкара настояваше за прогрес по даването й на американски изтребители F-16.

Засега, с изключение на Турция, присъединението на Швеция към НАТО не е утвърдено от Унгария, която даде обещание, че няма да е последната в този развой.

Унгарският министър председател Виктор Орбан предложения във вторник, 23 януари, своя  шведски сътрудник в Будапеща, с цел да обсъдят въпроса. Но шведският външен министър Тобиас Билстрьом, разяснявайки поканата на Орбан, като съобщи, че сега няма  причина за такива договаряния.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР