Великотърновският митрополит Григорий даде благословията си за реставрация и консервация

...
Великотърновският митрополит Григорий даде благословията си за реставрация и консервация
Коментари Харесай

Започва реставрация на свищовската църква Св. св. Кирил и Методий

Великотърновският митрополит Григорий даде благословията си за реституция и консервация на свищовския православен храм „ Св. св. Кирил и Методий “. Сградата е народен монумент на културата и е съществено потърпевша от земетресението във Вранча от преди 44 години.

С благоволението на Великотърновската света митрополия са обезпечени 50 хиляди лв. за подготовката на план за възобновяване на храма, носещ името на светите братя Кирил и Методий в Свищов, оповестиха от Общината.

Църквата е издигната през 70-е години на XIXвек и е осветена от първия български митрополит Иларион Макариополски. Сградата е архитектурно-строителен и живописен монумент на културата с национално значение и е в окаяно положение след земетресението през 1977 година. Храмът и дворът са запустели и заключени. Покривът на постройката е порутен и без купол, описаха свищовли, живеещи към църквата.
свързани новини3367на 06.03.2021
С парите, обезпечени от Великотърновския митрополит, ще бъде изработен планът за възобновяване от експерти и архитекти в региона на материалното културно завещание. Това ще даде опция на локалната власт да кандидатства по план за реорганизация и благоустрояване на храма, който остана единственият неремонтиран в община Свищов.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР