Великолепният концерт-спектакъл Традиции в ритъм и творчество“, посветен на 25-годишнината

...
Великолепният концерт-спектакъл Традиции в ритъм и творчество“, посветен на 25-годишнината
Коментари Харесай

Академичният танцов театър на ВСУ „Черноризец Храбър“ бе удостоен със „Златна лира“

Великолепният концерт-спектакъл „ Традиции в темп и творчество “, отдаден на 25-годишнината на Академичния танцов спектакъл „ Черноризец Храбър “ извърши до краен лимит зала Конгресна на Двореца на културата и спорта във Варна нощес. Събитието, проведено взаимно с Община Варна в Деня на Европа, сподели по ослепителен метод, че съхранява и предава задачата на университета и задачите, заложени от основателите на Академичния танцов спектакъл – проф. д.ик.н. Анна Недялкова и проф. Петър Ангелов – да бъде страж на българската традиция, творчество, познание, изкуство и просвета. Над 350 актьори, обединени от любовта към българския фолклор и Варненския свободен университет, изправиха прелестната аудитория на крайници с впечатляващите си осъществявания.

Специални посетители бяха Национален фолклорен отбор „ Филип Кутев “, Професионален фолклорен отбор „ Странджа “, Гласът на България Петя Панева и танцови сформира от цяла България, чиито ръководители са ученици на компетентност “Хореография ” на ВСУ „ Черноризец Храбър “ - ДФТА „ Калинка Вълчева “ от град Тервел, отбор „ Балканска младост “ от Етрополе, Ансамбъл и клуб за национални танци „ Българин “, Клуб за национални танци „ Моряците “, Клуб за национални танци „ Фолклорно забавление “. Вълнуващи бяха осъществяванията и на представителния отбор на Средното учебно заведение за филантропични науки и изкуства „ Константин Преславски “ във Варна.

Академичният танцов спектакъл на Варненския свободен университет „ Черноризец Храбър “ получи едно от най-високите оценки - „ Златна лира “ на Съюза на българските музикални и танцови дейци. Тя бе връчена за извънреден принос и високи художествено-творчески достижения и по случай 25-годишнината на състава от зам.-председателя на организацията Любчо Василев. „ Чуват се гласове, че театралното танцово изкуство е в застой или в крах, само че вие не им вярвайте, сподели той на сцената и добави, че българското фолклорно изкуство се развива със значими темпове и има високи резултати. България е раждала и ще ражда изключителни гении, част от които се образоват във Варненския свободен университет. Професионалните фолклорни ансамбли чакат вашите млади хореографи и режисьори с неспокойствие “, сподели още той.

Академичният танцов спектакъл получи и почетния знак на кмета на Варна. При връчването му Иван Портних благодари на управлението на университета, че основава стотици професионално готови фрагменти, които се посвещават на съхранението и развиването на българския фолклор.

Президентът на ВСУ „ Черноризец Храбър “ доцент доктор Красимир Недялков отличи от името на Настоятелството със златни плакети и грамоти 12 сътрудници и алумни ученици, които имат извънреден принос в издигането на престижа на висшето заведение като водач в образованието по хореография и в одобряването му като културна организация.

Доц. доктор Ивайло Иванов, доцент доктор Катя Кайрякова и доцент доктор Мария Кърджиева получиха оценки от Варненския свободен университет за изключителния принос в проучването на обичайна танцова просвета на българина и актуалната интерпретация на театралното танцово изкуство, одобряване на специалността „ Хореография “ и превръщането й в емблема на университета. Те бяха връчени от ректора проф. Петър Христов.

Академичният танцов спектакъл бе почетен с почетния плакет на Националното посланичество на студентските препоръки. Отличието бе връчено от зам.-председателя Доротея Николаева, студент в компетентност „ Архитектура “ на ВСУ „ Черноризец Храбър “.

Асоциацията за професионално и разширено образование по хореография в Република България връчи плакет и грамота за приноса и поддръжката на учебните заведения с професионално и разширено образование в региона на танцовото изкуство.

На събитието бе прочетено вълнуващо обръщение от проф. Петър Ангелов, който дълги години управлява Академичния танцов спектакъл и сътвори авторски танци за него. Той насочи думи на признателност към създателя на Варненския свободен университет и на Академичния танцов спектакъл проф. Анна Недялкова. " Старали сме се да създадем добър модел на професионална работа и резултатите демонстрират, че сме съумели. Делото ми като създател и възпитател е трайно и се развива ", споделя Ангелов. На студентите той пожела да бъдат новатори, с цел да ги обичат хората.

Академичният танцов спектакъл е креативната лаборатория на студентите от компетентност Хореография на Варненския свободен университет, в която те осъществят своите планове. Съставът е притежател на влиятелни оценки и награди в академичната, културната и просветителната сфера.

Заповядайте на Годишния концерт на компетентност „ Хореография “, който ще се организира на 23 юни 2023 година в зала 1 на Фестивалния и конгресен център във Варна.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР