Великолепният и тайнствен Египет е като магнит за туристите със

...
Великолепният и тайнствен Египет е като магнит за туристите със
Коментари Харесай

10 любопитни факта за Египет

Великолепният и загадъчен Египет е като магнит за туристите със своята хилядолетна история, величието на пирамидите, мистиката на Фараоните, очарованието на пустинята Сахара и именитата река Нил.

Египет не стопира да удивлява, колкото и да си мислим, че познаваме тази страна в североизточната част на Африка. Ето 10 забавни обстоятелството за Египет, които ще изненадат даже Фараоните.

1-ва по най-дълго царуване в историята

Най-дългото царуване в историята се е случило в Египет 2000 години преди Христа. Именно тогава фараонът Пепи II ръководи Египет в продължение на цели 94 години. Той се възкачва на престола едвам на 6-годишна възраст и се задържа на трона до дълбока напреднала възраст.

2 милиона каменни блока

Толкова са били нужни за построяването на Хеопсовата или Великата пирамида. Всеки камък е с тегло към 2.5 тона, подредени в 203 реда. Между другото, обратно на общоприетото мнение, пирамидите в Египет са издигнати не от плебеи, а от хиляди свободно практикуващи строителни служащи, на които била обезпечавана питателна храна и спални пространства с защита.

3 календара

В античен Египет употребявали три календара – 365-дневен фермерски календар; 3-сезонен календар, основан на изгрева на звездата Сириус, както и набожен лунен календар. Познатото разделяне на годината – 365 дни, 12 месеца по 30 дни, също произлиза от Древен Египет.

4 съществени привилегии за дамите

Древните египтянки имали доста повече права и независимост от тези в Европа по това време. Те имали право да имат персонално недвижимо имущество, да развиват личен бизнес, даже да предизвикват развода си, само че най-главното – дамите в Египет имали правото да упражняват каквато специалност решат, да вземем за пример доктор.

5 %

Поради климатичните особености, 90 % от популацията на Египет е концентрирано върху едвам 5.5% от територията на страната. В същото време Египет се подрежда на 15-о място в света по величина на популацията.

6 обекта от Слънчевата система

Древните египтяни били бележити астрономи. Освен, несъмнено, Слънцето, те познавали още Меркурий, Венера, Сатурн, Марс и Юпитер. В Древен Египет било необятно публикувано и гадаенето по звездите.

7-стотин йероглифа

Йероглифите не били единственият тип книжовност, позната в Древен Египет. В реалност йероглифното писмо било употребявано относително рядко – най-вече в публични известия, ритуални надписи, религиозни текстове. Историците познават към 700 египетски йероглифа, като смисъла на някои от тях и до през днешния ден остава мистерия.

8 знамение на света

От всичките седем чудеса на света, до наши дни е оживяло единствено едно – Египетските пирамиди в Гиза. За мнозина обаче осмото знамение на света е Големия Сфинкс – голямата скулптура с човешка глава и тяло на лъв, която пази покоя на фараоните, заровени в пирамидите. Хилядолетният паметник остава неподвластен на времето, само че човешката интервенция предизвиква много вреди на статуята – върху нея са се обучавали в пукотевица, част от брадата му е отчупена и пренесена в Британския музей, а носът е строшен при нашествието на Наполеон и неговата войска.

9 заболявания (поне) били лекувани с прахуляк от мумия

Преди няколко епохи, когато Европа безусловно била обхваната от фикс идея по Древен Египет, се ширило мнението, че прахуляк от мумия може да лекува редица заболявания. За 3000 години в Древен Египет били мумифицирани близо 70 милиона хора и животни. Голяма част от тях били унищожени точно заради схващането, че прахът им има лечебни свойства.

10 страни, с изключение на Египет, употребяват вода от Нил

Въпреки че Нил не е най-дълбоката река в света, тя е втората по дължина, след Амазонка. Нил е единствената река в Северна Африка, която протича през пустинята Сахара и носи своите води до Средиземно море, като се явява източник на живот в сухата пустиня. Освен Египет, от този естествен подарък се възползват още 10 страни – Бурунди, Кения, Конго, Руанда, Судан, Южен Судан, Танзания, Уганда, Еритрея, Етиопия. Абсолютен връх!

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР