Великобритания вече ще изисква от чуждестранните компании, които имат собственост

...
Великобритания вече ще изисква от чуждестранните компании, които имат собственост
Коментари Харесай

Лондонград: Нов регистър ще разкрива чуждестранни собственици на имоти във Великобритания

Англия към този момент ще изисква от задграничните компании, които имат благосъстоятелност в страната, да разпознават същинските си притежатели в формален указател, разгласи държавното управление. Регистърът влиза в действие от понеделник, 1 август и е част от по-широк закон за икономическите закононарушения, признат след съветската инвазия в Украйна тази година, в опит да се спрат противозаконните потоци съветски пари в Лондон.

Както изясни държавното управление, задачата на закона е да " избави страната от корумпираните елити, които перат пари посредством благосъстоятелност във Англия ", принуждавайки тайните задгранични компании да разкрият същинския си притежател, като в противоположен случай рискуват " сурови санкции " и доби затвор.

Целта е да не се разреши на нарушители да се крият зад секрети вериги подставени компании, както и да се поддържат напъните на държавното управление да не допусне съветски олигарси да укриват мръсни пари посредством благосъстоятелност в Обединеното кралство, се показва в изказването.

" За да подсигуряваме, че сме свободни от корумпирани елити със подозрително благосъстояние, ние би трябвало да знаем кой какво има . Ние повдигаме завесата и подхващаме ограничения против незаконните опити на хора да укриват своето нелегално добито благосъстояние ", сподели младшият министър по въпросите на бизнеса Мартин Каланан.

Чуждестранните компании, които към този момент са притежатели на земя във Англия, която е в обсега на регистъра, ще имат шест месеца да изпълнят условието като посочат своя автентичен притежател в Регистрационната палата.

Регистърът ще се ползва за парцели, закупени в Англия и Уелис от 1999 година насам, а в Шотландия – от 2014 година

Онези, които не съблюдават новите правила, подлежат на наказания, в това число санкции от 2500 паунда на ден или до пет години затвор .

Регистърът беше разказан като значителен детайл от закона за икономическите закононарушения, а през март представител на " Трансперънси интернешънъл " го окачестви като " сеизмична смяна ", която ще принуди задграничните притежатели на парцели да излязат на ярко.

Законодателството бе признато през март, след апелите към държавното управление да направи повече, за да затрудни близки до съветския президент Владимир Путин , който постоянно е именуван " Лондонград ".

Министърът по въпросите на бизнеса Кваси Куартън даде обещание, че законът, който влиза в действие на 1 август, " ще има неотложен въздържащ резултат върху олигарси, които се пробват да скрият своите непозволено получени облаги, като се подсигурява, че Англия е място единствено за законен бизнес ".

В същото време редица адвокати, данъчни специалисти, депутати, инспектори и цивилен деятели предизвестиха, че дълго чаканият указател за задграничните компании е цялостен с пропуски и малки врати, тъй че по никакъв метод няма да принуди корумпирани олигарси да разкрият кои английски имения имат.

Депутатът от Лейбърситската партия Маргарет Ходж, която от дълго време упорства да се пресече практиката на секрети задгранични притежатели на парцели във Англия, съобщи, че регистърът е по-скоро " оловен балон ", в сравнение с " сребърният патрон, който ни обещаваха да спре такива тежки злоупотреби като прани на пари в нашия бранш на недвижимите парцели ", написа в. " Гардиан ".

" Новият закон е посипан с пропуски и малки врати, което значи, че олигарсите и проведената престъпност ще са в положение както и преди да заобикалят контрола и да получават първокласни парцели в Лондон като имения в Хайгейт или градски къщи в Кенсингтън ".

За да се спре в действителност притокът на корумпирано благосъстояние в нашия заможен пазар, държавното управление би трябвало незабавно да сътвори открит указател на действителните притежатели на земи и парцели във Англия, а освен за фирмите, притежаващи зами и парцели , съобщи Маргарет Ходж и добави, че всичко по-малко от това ще покаже един път вечно, че държавното управление има мек метод към мръсните пари.

Джон Кълинейн от Chartered Institute of Taxation – водеща организация, представляваща данъчните счетоводители, сподели, че олигарси и други членове на корумпирания хайлайф ще могат с лекост да се възползват от " зеещите дупки " в новите правила .

Той разясни, че хората могат легално да заобиколят разпоредбите, като държат собствеността на името на номинална компания, или просто като поделят собствеността сред повече от четирима родственици или другари.

" Ние изтъкнахме една съответна малка врата в новия закон, а точно, че законодателството изисква да се разпознават единствено действителните притежатели на въпросните компании, а не на самите земи или парцели . Това е значимо, тъй като компанията може да владее тази земя посредством номинално показано лице, което не е притежател на компанията ", акцентира специалистът.

Например, компанията може да принадлежи на юридическа компания на Каймановите острови или Панама, която от името на заможните си клиенти е законен притежател на доста парцели. При този сюжет имената в регистъра ще бъдат на сътрудниците в тази юридическа адвокатска фирма, или може би никой. Името на олигарха няма да се откри на никое място, разяснява Джон Кълинейн.

Той добави, че даже в случай че олигархът има акции в офшорна компания, която е притежател на парцели във Англия, " в случай че те имат 25% или по-малко проценти от акциите на компанията, няма потребност да разкриват нищо ". По думите му семейство от шестима членове може да има по 16.67% от акциите на компанията, което ги извежда от условията на регистъра.

Той посочи, който е в английския санкционен лист и посочен от английското държавно управление като " един от обичаните олигарси на Владимир Путин ". През март Усманов съобщи, че е трансферирал имуществото се в неотменими тръстове на името на членове на фамилията му, което евентуално ги слага отвън савкциите.

Джон Кълинейн също така счита, че плануванаъа санкция в размер на 2500 паунда на ден за неспазване на новите правила надали ще съставлява възпиращ фактор за свръхбогатите хора, които цели на законодателството.

Депутатът от Консервативната партия Андрю Мичъл, който от дълго време приканва държавното управление да направи повече за справяне с интернационалната корупция, съобщи: " Вероятно неприятните хора ще намерят малки врати да заобиколят цялостната бистрота. Ако е по този начин, държавното управление би трябвало бързо и дейно да затвори тези малки врати ".

Стив Гуудрич от английския клон на " Трасперанси интрешнешънъл " разяснява, законът " не е съвършен ", само че е " положително начало ".

" Ако се ползва вярно, този указател ще разкрие кой управлява офшорните фирмите, притежаващи благосъстоятелност във Англия. Десетилетия наред нарушители и клептократи използваха непрозрачни корпоративни структури, с цел да перат мръсни пари в елитна недвижима благосъстоятелност. Сега те ще им се наложи да вършат това без такова прикритие ".

" Престъпниците постоянно се пробват да бъдат една крачка преди закона и ние посочихме на държавното управление евентуалните малки врати, които могат да се употребяват. Докато някои се пробват да играят по новите правила, ще имат надалеч по-малко сенчести укрития. Скоро клептократите и олигарсите ще би трябвало да нарушат закона, с цел да запазят собствеността си анонимна ", счита той.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР