Великобритания ще увеличи незабавно военните си доставки за Украйна, за

...
Великобритания ще увеличи незабавно военните си доставки за Украйна, за
Коментари Харесай

Лондон с изненада за Зеленски - увеличава незабавно военните доставки за Украйна - Свят

Англия ще усили неотложно военните си доставки за Украйна, с цел да ѝ помогне да отблъсне засилващата се съветска офанзива и даде обещание, че ще образова украински водачи, съобщи Ройтерс.

Информацията бе оповестена при идването на украинския президент Володимир Зеленски на Острова. Той бе посрещнат на пистата на лондонското летище Станстед от английския министър председател Риши Сунак, където бе докаран със аероплан на английските кралски военновъздушни сили.

Според изказване от кабинета Сунак ще предложи на Киев и средства за нанасяне на удари на по-големи дистанции, с цел да се попречи на Русия да унищожи украинската сериозна инфраструктура. Все още не е оповестено за какъв тъкмо тип ударен потенциал става дума, показва Би Би Си.

Новината за визитата на Зеленски беше изненада за английските депутати, които имаха планувана сесия за въпроси и отговори с министър-председателя. Очакваше се Зеленски даже да участва на тази сесия в Уестминстър, само че той не се появи.

Но това не анулира разискването на украинския въпрос. Заседанието стартира с привет на един от депутатите със " Слава на Украйна! " на украински език, който беше още един от всички останали. Очаква се по-късно през днешния ден Зеленски да направи послание към Народното събрание.

Володимир Зеленски обаче направи изненадваща аудиенция на " Даунинг стрийт " 10.

 Украинският президент и английският министър председател на " Даунинг стрийт. Снимка: БТА/АП



Той ще беседва и с крал Чарлз III.



Володимир Зеленски разгласява във фейсбук и пътуването си от летището към Лондон.

Утре той ще посети и Брюксел, където Европейски Съюз ще има среща на върха. Лондон е първата спирка от второто му пътешестване зад граница, откогато Русия стартира настъплението си в Украйна на 24 февруари 2022 година През декември украинският държавен глава посети Вашингтон.

" Обединеното кралство бе една от първите страни, които се притекоха на помощ на Украйна. Аз съм в Лондон, с цел да благодаря персонално на английския народ за поддръжката и на премиера Риши Сунак за водачеството ", написа Зеленски в канала Телеграм под своя фотография от летището в компанията на Сунак.

Англия, която образова украински военнослужещи, съобщи, че ще приготви и украински водачи за ръководство на " усъвършенствани изтребители, отговарящи на натовските стандарти в бъдеще ". Лондон разясни, че това е " част от дълготрайна инвестиция в украинската войска ". Тази дефиниция наподобява подсказва, че Англия към момента не е трансформирала решението си към този момент да не дава изтребители на Киев, разяснява Ройтерс.

Миналата седмица министърът на защитата Бен Уолъс сподели, че образованието на един украински водач за ръководство на английски изтребител би лишило не по-малко от 35 месеца.

Сунак посочи през днешния ден, че визитата на Зеленски е удостоверение за " куража и решителността " на Украйна, както и за " неразрушимото другарство " сред двете страни. Очаква английският министър председател да заяви на Зеленски, че Лондон ще форсира оръжейните си доставки за Украйна. През последните шест месеца Англия образова 10 000 украински военнослужещи и тази година ще приготви още 20 000, сочи информация на английското държавно управление. Миналата седмица на острова дойдоха украинци, които да бъдат готови за работа с танковете " Чалънджър 2 ".



От февруари м.г. Обединеното кралство е изпратило 2,3 милиарда паунда военна помощ за Украйна, което го прави втората по величина страна след Съединени американски щати във връзка с поддръжката за Киев. Британското държавно управление дава обещание същия размер на помощта и през тази година.

Англия наложи наказания против Русия и одобри над 100 000 бежанци от Украйна. Според The Guardian Лондон може да разгласи и нов пакет от наказания против Руската федерация, в това число против тези, които са помогнали на кремълския деспот Владимир Путин да натрупа положението си, както и против компании, които печелят от войната. Що се отнася до образованието на украинските военнослужещи, съгласно изданието то ще подсигурява, че водачите ще могат да ръководят съвременни изтребители, отговарящи на стандартите на НАТО.

Сред военното съоръжение, предоставено на Украйна от Обединеното кралство са:

- Няколко системи за противовъздушна защита, в това число Starstreak - тя е предопределена за заличаване на нисколетящи въздушни цели отблизо разстояние;

- Танкове Challenger-2;

- Артилерийски системи, в това число 30 самоходни гаубици AS-90;

- Стотици хиляди 155-милиметрови снаряди;

- Многоцелеви ракетни установки M270 (еквивалент на американските HIMARS);

- Преносими противотанкови ракети NLAW;

- Морски ракети Brimstone;

- Бронирани транспортни средства, в това число патрулни коли Mastiff;

- Безпилотни летателни апарати, предопределени за логистична поддръжка на изолирани сили;
- Оборудване за електронна война.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР